Samhällsnytt kan idag avslöja att SVT:s nyanställda nyhetsreporter Cheyma Moufid som syns i tv-rutan i slöja är dotter till en imam i en moské i Stockholm – samma moské där den gripna terroristen Sahbi Zalouti som ville avrätta Jyllands Postens redaktion var församlingsmedlem i. För att dölja kopplingen använder hon ett falskt namn när hon jobbar åt SVT. Samtidigt spred Moufid islamistpropaganda och hat mot SD och Israel i sociala medier.

I början av veckan uppmärksammades att SVT numera har en reporter på nyhetsredaktionen som arbetar i muslimsk slöja. Det är Cheyma Moufid som under den senaste veckan har synts både ute på fältet och i studion för lokala nyheter i Stockholm – bland annat med ett avslöjande om rasistisk snöröjning.

Enligt hennes offentliga konto på LinkedIn inledde Moufid sitt arbete vid statstelevisionen genom en praktikplats i september 2018. Efter avslutad praktik har hon sedan fått fortsätta som anställd:

En spektakulär omständighet i sammanhanget är att Moufid inte använder sitt riktiga namn när hon arbetar för statstelevisionen. Det finns nämligen ingen Cheyma Moufid folkbokförd i Sverige. Däremot har vi lokaliserat hennes riktiga namn – Tjejma Moufid.

En anledning till att hon använder en annan stavning av sitt namn kan vara att hon vill dölja kopplingen till imamen Kamel Moufid. Kamel Moufid är SVT-reporterns fader. Efter att han invandrade till Sverige från Tunisien blev han imam för en lägenhetsmoské i Järfälla. Moskén fick en del uppmärksamhet 2010 när det visade sig att terroristen Sahbi Zalouti, som greps av polisen för att vara på väg att utföra ett blodigt terrordåd mot den danska tidningen Jyllands-Postens redaktion i Köpenhamn, var en församlingsmedlem där. Planen var att halshugga journalisterna som hämnd för tidningens publicering av Muhammedkarikatyrerna.

När imamen Kamel Moufid kommenterar händelsen och Zaloutis deltagande beskrivs den nu terrordömde mannen som ”normal” – en person som inte visade några tecken på att ägna sig åt extremism. En intressant omständighet är att även Sahbi Zalouti har tunisiskt ursprung.


Imamens digitala spår visar extrema religiösa inslag. Här nedanför syns Rabia-tecknet som främst används av anhängare till den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet. Egypten har klassat tecknet som en indirekt uppmaning till terrorism.

Även Moufids mor delar islamistiskt material i sociala medier:

Delar islamisten Rashid Musa
Det är dock inte bara fadern som utgör kopplingen mellan SVTs reporter Cheyma Moufid och radikal islamism. Vår nätgranskning visar att Moufid stödjer terrorkopplade organisationer och islamister. På Facebook delar SVT-anställda Moufid ett inlägg författat av islamisten Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer. Musa hävdar att de som kritiserar den muslimska slöjan i Sverige är ”rasister”.

Musa är även känd för en mängd kontroversiella uttalanden om islamister och vita människor. Bland annat har Musa haft svårt att fördöma den Islamiska statens terrorhandlingar. I samband med terrordådet i Berlin strax innan julafton år 2016, i vilket 12 människor dog och 48 skadades, kommenterade Musa attacken med texten ”vem var det som sade att måndagar är trista?”


Här nedanför syns Musa utföra den handsymbol som även imamen Kamel delar i sociala medier.

”SD-ledamöter mer kriminella än invandrare”
På Facebook delar SVT-reportern Moufid även en artikel som hävdar att ledamöter tillhörande Sverigedemokraterna är mer kriminella än andra generationens invandrare. Det är oklart hur tydliga politiska ställningstaganden av det slaget rimmar med rollen som reporter i förment opartisk public service.

På Instagram följer Moufid ”Islamic Relief Sverige”, en kritiserad internationell biståndsorganisation som baserar sin verksamhet på islamsk värderingsgrund. Den amerikanska tankesmedjan Middle East Forum presenterade en rapport i juni 2018 i vilken man kopplar organisationen till extremism i västvärlden och terroristorganisationer i Mellanöstern. Enligt tankesmedjan leds många av organisationens lokalavdelningar runt om i världen av individer som kan anses vara extremister.

Islamic Relief har sedan lång tid tillbaka anklagats för att finansiera terrorism. Både Israel och Förenade Arabemiraten har stämplat organisationen som terrorfinansiär. I rapporten skriver Middle East Forum även att Ryssland år 2005 anklagat Islamic Relief för att finansiera terrorism i Tjetjenien.

Raderat sitt Twitterkonto
I samband med att Moufid påbörjade sin yrkesbana som journalist såg hon till att radera sitt konto hos Twitter. Samhällsnytt har genom ett verktyg lyckats återskapa delar av kontot.

Vi påträffar ett antal bilder med palestinsk propaganda och en bild från en demonstration för Gaza i Stockholm. Här nedanför följer delar av det bildmaterial som hon har engagerat sig i.

Moufid: ”Det har inte du med att göra”
Samhällsnytt har kontaktat Moufid för att bland annat fråga om varför hon använder ett annat namn som SVT-reporter:

– Jag tänker inte kommentera något som du inte har med att göra, svarar Moufid och lägger på.

SVT: ”Tänker inte redogöra för dig”
Vi kontaktade även Geronimo Åkerlund, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Stockholm där Moufid är anställd, och frågade om regler för namnanvändning för journalister på SVT. Han vill inte kommentera huruvida deras journalister kan använda sig av andra namn och beskrev även frågan som märklig.

Det gäller er reporter Cheyma Moufid som ändrat sitt namn för sin yrkesutövning. Har du kännedom om hennes folkbokförda namn?

– Det är en märklig fråga. Det kanske är en annan stavning. Men man har väl rätt att kalla sig annat än det som står i folkbokföringen, svarar Åkerlund.

Vad gör ni för bakgrundskontroll av anställda innan anställning?

– Det tänker jag inte redogöra för dig, svarar Åkerlund.

Vi har nämligen återskapat Cheymas Twitterkonto och påträffat en mängd propaganda mot Israel. I andra kanaler delar hon bland annat hat mot Sverigedemokraterna och hyllningar av islamister.

– Det är något jag behöver titta närmare på innan jag kommenterar, svarar Åkerlund.

Hur hanterar ni ärenden med redaktionsanställda som tar ställning och delar material som kan uppfattas extremt?

– Om du offentligt tar ställning då bryter du mot ditt anställningsavtal, svarar Åkerlund.

LÄS ÄVEN: SVT-journalist döljer att hon är gift med S-topp – sprider vänsterpropaganda 

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln stod att reporterns fader är en imam i Imam Ali Islamic Centre. Sedermera har det visat sig att han var imam i en annan moské.

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka HÄR för att se hur du kan bidra.