Samhällsnytt sprider lögner om den omröstning om barnäktenskap som förra veckan hölls i riksdagen. Det hävdar Socialdemokraternas riksdagsledamot Hillevi Larsson på Twitter.

Larsson tycker inte att det tillräckligt tydligt framgår av Samhällsnytts artiklar att Socialdemokraterna egentligen är emot barnäktenskap. Hon citerar bland annat ett stycke från riksdagsdebatten förra veckan där hon uttryckligen säger att ”vi är eniga om att vi måste stoppa barnäktenskap”.

Att det skulle råda enighet bland riksdagspartierna i frågan är dock något som Liberalernas Robert Hannah, som själv har assyrisk invandrarbakgrund, inte håller med om.

– Liberalerna och Socialdemokraterna är inte överens. Vi är verkligen inte det, sade han i förra veckans debatt.

– Så länge ni inte tar ställning för ett totalförbud mot barnäktenskap sviker ni flickorna och ställer er på de vuxna männens sida, för deras rätt att få ha sex med flickebarn. Sorry, så är det, fortsatte han.

Får stöd från Aftonbladet

Hillevi Larsson får medhåll från ”oberoende socialdemokratiska” Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin. Han hävdar i en artikel att ”ljusskygga bloggar och Facebook-sidor” sprider påståenden om att ”regeringen är emot att barnäktenskap förbjuds”. Även nyhetssajten Nyheter 24 ger den rödgröna regeringen sitt stöd och menar att den ”redan håller på med” ett förbud mot sådana äktenskap.

I sommar kommer regeringen mycket riktigt presentera ett lagförslag med skärpta regler för barnäktenskap, men redan i december stod det klart att den nya lagen inte kommer innebära ett totalförbud. Det är något som kritiserats av bland annat Riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime).

– Sverige måste markera att barnäktenskap förbjuds helt och hållet. Utredningen känns som ett steg framåt och sju steg tillbaka, sade GAPF:s grundare Sara Mohammad till SVT.

M: ”Konstigt att de röstade emot”

Det var Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson som skrev den motion som hans parti, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna förra veckan röstade igenom i riksdagen. Ericson säger till Samhällsnytt att han tycker att regeringen verkar dra ut på tiden med förbudet mot barnäktenskap och att han med sin motion vill sätta press på den.

M-politikern anser att den lag som förbereds är alldeles för urvattnad:

– Regeringen är för att det ska finnas en del undantag i den här lagen och vi är lite hårdare från oppositionspartierna. Vi vill ha ett strikt förbud mot barnäktenskap, säger Jan Ericson till Samhällsnytt.

– Jag tycker det var konstigt att de röstade emot. Om Jag varit regering hade jag varit med på detta och sagt att det är bra att riksdagen pressar på i den här frågan och att det är en viktig fråga. Jag tycker det är konstigt att de så tydligt gick emot.

Jan Ericson poängterar att hans motion lämnades in till riksdagen redan i oktober förra året, nästan ett halvår innan remissrundan för regeringens lagförslag löpt ut. Han håller inte med om att de rödgröna partierna röstade emot motionen för att man annars skulle ”be sig själv att göra något som man redan håller på med”, som vissa medier påstår.

– Det viktiga för oss var att vara väldigt tydliga, och om regeringen lyssnar och är lyhörd på vad riksdagen vill så kan de arbeta in det här i sitt kommande lagförslag, säger han.

Det handlar om tydlighet helt enkelt och att regeringen och Vänsterpartiet inte vill ha ett totalförbud mot barnäktenskap?

– De har i alla fall öppnat för att det ska finnas undantag. När man har det som utgångspunkt, att det ska finnas undantag, då vet jag inte vad skillnaden blir mot det som redan finns idag?

– En sådan lag antog alliansen 2013 eller 2014. Där fanns ett antal undantag och det är det vi vill förändra nu.

Vill förbjuda polygami

Jan Ericson påpekar också att oppositionens motioner inte bara handlar om barnäktenskap utan även om månggifte. Där är de rödgröna partierna, enligt honom, ännu mer vaga med vad de egentligen vill åstadkomma.

– Där finns inte ens någon utredning. Ingenting. Och där skriver man väldigt konstigt i reservationen från regeringen, säger han.

Bland annat kan man i reservationen från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet läsa att de vill ”låta en utredning se över hur man kan hindra att utländska polygama äktenskap erkänns i Sverige”.

– Det är ungefär som att man hoppas regeringen ska hantera frågan på lämpligt sätt ändå eller något konstigt luddigt. Det är jättemärkligt tycker jag. Den frågan är väldigt lite diskussion om i media. Det har varit väldigt mycket fokus på det här med barnäktenskap, men jag tycker frågan om månggifte är minst lika intressant att diskutera, säger Jan Ericson.

– Där har regeringen ingenting att komma med överhuvudtaget, men den motionen gick man emot ändå.

Samhällsnytt har gjort flera resultatlösa försök att få tag på Hillevi Larsson.

LÄS MER: S-politiker röstade nej till barnäktenskap av misstag: ”Jag var inte vaken”

LÄS MER: Nederlag för regeringen när riksdagen sade nej till barnäktenskap