På onsdagseftermiddagen klubbade riksdagen den hårt kritiserade könstillhörighetslagen.

Under dagen har det pågått en sex timmar lång debatt i riksdagen rörande könstillhörighetslagen. Men när omröstningen ägde rum vid 16-tiden visade det sig att en tydlig majoritet är för.

LÄS ÄVEN: Stort folkligt MOTSTÅND mot könstillhörighetslagen

234 ledamöter röstade för den nya lagen och 94 röstade mot medan 21 var frånvarande. När voteringsresultatet stod klart jublade många riksdagsledamöter.

Socialdemokaterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna och Liberalerna röstade för förslaget. På den andra sidan stod Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Socialdemokraten Patrick Björk och moderaten Eellen Juntti var de enda ledamöter som motsatte sig det egna partiets linje.

Den nya lagen föreslås gälla från den 1 juli 2025.

Åkesson: ”Bedrövligt”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar resultatet med att han är väldigt besviken.

– Jag tycker det är bedrövligt, jag tycker det är bedrövligt att man så lättvilligt röstar igenom ett förslag som uppenbarligen saknar stöd hos befolkningen. I ett fall där det handlar om barn som det gör i detta fallet så blir det ännu mer känsligt. Jag tycker det är ett beslut som behöver rivas upp, säger Åkesson i en intervju med SVT.

På X, tidigare Twitter, skriver Åkesson att SD ska arbeta för att avskaffa lagen.

Byta juridiskt kön vid 16 år

Den nya könstillhörighetslagen ska göra det enklare att ändra kön i folkbokföringen, vilket påstås ge en ökad frihet för transpersoner.

Det kommer inte längre ställas krav på en medicinsk diagnos på könsdysfori för att göra ett juridiskt könsbyte och åldersgränsen sänks till 16 år. Men det ska fortsatt krävas en utredning av en läkare eller psykolog och även ett godkännande från Socialstyrelsen.

LÄS ÄVEN: Studie: Vilja byta kön vanligt hos unga – går över med åldern