Afghaner, somalier och eritreaner pekas ut som ansvariga för det hot och våld som drabbat Kumla och som gör att SJ överväger att sluta stanna sina tåg i staden. Samhällsnytt har pratat med polisen, med SJ, med företagare och privatpersoner i Kumla för att reda ut vad som händer i staden.

Det var morgonen den 29 januari som SJ gick ut med ett pressmeddelande som fått stor uppmärksamhet. Med anledning av ”allvarliga ordningsproblem” i Kumla och Hallsberg övervägde tågbolaget att helt sluta trafikera de båda stationerna och istället låta tågen köra förbi. Än så länge stannar tågen i både Kumla och Hallsberg, men enligt pressmeddelandet ”skulle ett sådant beslut kan fattas snabbt och verkställas direkt”.

– Som en yttersta konsekvens av de ordningsproblem som funnits i Kumla och även Hallsberg, och som sprider sig ut på tågen, så skulle den mest drastiska och sista utvägen vara att inte stanna på de stationerna, förklarar SJ:s affärschef Jan Kyrk för Samhällsnytt.

Kyrk betonar att SJ har en ”bra dialog” med polisen och att SJ hoppas slippa ta till så pass drastiska åtgärder.

– Om ett företag som SJ upplever att det är allvarliga ordningsproblem även på tågen, så måste de slå på stort. Och vi har fått en tydlig sådan signal att de tar det här på allvar, säger han.

Spottade konduktören i ansiktet

På polisen i Hallsberg finns polisinspektör Karin Eldblom som förundersökningsledare. Hon är en av dem som har i uppdrag att utreda de incidenter på tågen som anmäls av SJ och dess personal. Hon berättar för Samhällsnytt om tre fall från november och december månader där tågpersolen blev hotad eller attackerad av resenärer.

– 15 november. Vi har en misstänkt som spottar målsäganden i ansiktet. Målsäganden är en konduktör, berättar Eldblom.

– Det är två okända gärningsmän, men det är den ena som spottar konduktören i ansiktet, fortsätter hon.

Händelsen rubriceras förgripelse mot tjänsteman. Anledningen till attacken ska ha varit att konduktören försökte avvisa resenärerna då de saknade biljett.

Den 26 november är det dags igen. En person som gått på tåget i Kumla börjar skrika och agera hotfullt mot konduktören. Även denna gång handlar det om avsaknad av biljett. Och även denna gång rubriceras det som förgripelse mot tjänsteman.

Och på Luciadagen den 13 december larmas polisen av SJ:s tågpersonal en tredje gång i samband med en incident i Hallsberg.

– Där har personalen känt sig hotad och trakasserad av en okänd misstänkt person. Det har uppstått en diskussion på grund av avsaknaden av biljett, säger Karin Eldblom.

Jan Kyrk är affärschef på SJ och Karin Eldblom är förundersökningsledare på polisen. Foto: SJ Pressbild/SVT

Vågar inte anmäla

Jan Kyrk berättar att tågpersonalen numera uppmanas att undvika konfrontation med tjuvåkarna.

– Man ska inte gå i polemik med de här resenärerna, utan man ska hellre backa och tänka på sin egen och resenärernas säkerhet och istället larma polisen. Därför säger vi att polisen måste prioritera det här så de kommer till nästa station och tar hand om de här resenärerna, förklarar han.

Men det är inte alla gånger det hjälper att larma polisen.

– Ett tåg är ganska långt. De här personerna vet om hur vi agerar, att vi tar kontakt med polisen. I ett fall har vi sett att polisen står i ena änden av tåget och då är de snabba och hoppar av i en helt annan ände och tar sig därifrån, berättar han.

Enligt Jan Kyrk är det inte alla incidenter på tågen som kommer till polisens kännedom. Han känner själv till fall där personal utsatts för saker, men sedan av rädsla för repressalier valt att inte blanda in polisen.

– Vi har uppmanat vår personal att polisanmäla, både för stora händelser och lite mindre händelser. Men det finns händelser som inte anmäls. Vår personal berättar att det finns en stor oro för att anmäla i det här läget. Vi har nu ett gängliknande problem som sprider sig till tågen, förklarar han och fortsätter:

– Vår personal jobbar kanske på ett tåg idag och ett annat tåg imorgon. Det är inte jättesvårt att räkna ut vem som har gjort en anmälan om det är en viss dag och ett visst tåg.

Sparkade på dörrarna

Samhällsnytt har pratat med en kvinna i 40-årsåldern som är bosatt i Kumla och som blev vittne till en sådan incident för några veckor sedan. Under löfte om anonymitet går hon med på att berätta om sina upplevelser.

Kvinnan hade lämnat av sina barn vid tåget och stod och väntade på att det skulle åka iväg när två män dök upp och försökte ta sig ombord. Konduktören bad om att få se männens biljetter redan vid dörren, något de verkade sakna.

– De försökte tränga sig förbi på sidan av konduktören. Och konduktören satte ut armarna och på sidorna för att stoppa dem, berättar kvinnan.

– De började bråka och skrika att hon var rasist. De började sparka mot henne. Då började hon skrika och ropa själv, och då kom det en annan konduktör till hennes undsättning.

Kvinnan berättar att de två männen, två afghaner, därefter började sparka på tågdörrarna.

– De stod och sparkade kontinuerligt på tågdörren när konduktörerna skulle stänga den. Då blev det något fel på dörren, så den inte gick att få igen. Konduktörerna stod ganska länge sedan och försökte få igen dörren och då fortsatte den ena mannen att sparka på de andra dörrarna.

– Männen kunde uppenbarligen svenska eftersom den ene kom fram till mig sedan, hotfullt. ”Jag har biljett, faktiskt”, sade han, berättar kvinnan.

Iréne Ekblom och dottern Beatrice Ekblom bor båda i Kumla. Foto: Privat

”Svenskar är inte ute i stora gäng”

Iréne Ekblom är 52 år och bosatt i Kumla. Hon vittnar om en tilltagande otrygghet i sin hemstad.

– Man måste kunna våga gå ut ensam som 50-åring, men jag går inte ut och går själv på kvällarna, berättar hon.

– Det är mycket stora gäng, det är därför folk inte går ut. Det är klungor som hänger nere i tunneln, vid Maxi och ner mot Fylstaskolan, fortsätter hon.

Iréne Ekblom gör ingen hemlighet av att det är invandrargäng det handlar om.

– Hela Kumla är fullt av sådant, det är mer sådant än svenskar. Svenskar är inte ute i stora gäng som de är, säger hon.

Hon vet däremot inte vad det handlar om för invandrargrupper.

Står utanför salongen

Irénes dotter, 28-åriga Beatrice Ekblom, driver Salong Agaton, som ligger i stationshuset i Kumla. Hon instämmer i sin mammas bild av vad som händer i staden.

– Runt stationen, och framförallt vid väntsalen, har det varit otryggt. Inte hela tiden men emellanåt, speciellt på kvällar. Jag kan tycka att det är otryggt överhuvudtaget kvällstid i Kumla. Jag går inte gärna ut och går på kvällarna när det är mörkt, berättar hon och tillägger:

– Det har varit stora grupper i rörelse. De syns och hörs. De är killar från övre tonåren upp till 25-30.

Grupperna rör sig runt stationen i gäng och står ofta utanför hennes jobb när hon ska hem.

– Jag är inte jätteglad i att det står fem-tio personer precis utanför salongen och röker på kvällarna, även om de inte gör något. Bara en sådan sak kan göra att det känns otryggt. Man vet ju aldrig vad folk får för sig att göra, det är inte mycket poliser eller väktare här heller, konstaterar Beatrice.

Beatrice berättar att hon drabbades av skadegörelse på fönsterrutorna till sin salong förra våren. Hon gjorde aldrig någon polisanmälan, men hon tror att hyresvärden som kom och bytte ut fönstren gjorde det.

Granne med Salong Agaton i stationshuset ligger Lill-Annas Café. Ägarinnan Lill-Anna Nilsson har dock personligen inte upplevt något av de problem som andra Kumlabor pratar om.

– Vi stänger betydligt tidigare, klockan fyra, och det är väl på kvällen det är ett tillhåll, berättar hon för Samhällsnytt.

Däremot har larmet utlösts nattetid vid något tillfälle så Securitas fått åka dit, och även caféets utemöbler har släpats iväg, in på stationen. Men det är sådant som upptäckts först på morgonen, när personalen kommit till jobbet.

– Det har varit mycket ungdomar på plats, men jag kan inte säga att vi fått något vandaliserat, säger Lill-Anna Nilsson.

Somalier och eritreaner

Förutom afghaner pekas även somalier ut som en problematisk grupp i Kumla. I flera domar från Örebro tingsrätt som avkunnats senaste månaderna gällande vålds- och narkotikabrott i Kumla är förövarna somalier.

Jama Saed är kontaktperson för Somaliska kulturföreningen i Kumla. Han berättar för Samhällsnytt att föreningens verksamhet ligger nere just nu på grund av coronapandemin. Han känner dock till att det rör sig olika grupper runt Kumla station.

– Det är inte bara somalier. Det är många olika, eritreaner också, berättar han.

– Det är invandrarungdomar som somalier, eritreaner och afghaner. Det är olika.

Jama Saed understryker att han bara berättar om sådant han känner till och sett som boende i Kumla och att han inte vet så mycket mer om händelserna i centrala Kumla och på SJ:s tåg.

Jan Kyrk, på SJ, hoppas i alla fall att polisen och kommunerna ska ta tag i situationen i Kumla och i Hallsberg så att inte tågtrafiken behöver ställas in.

– Vår ambition är att inte behöva göra några polisanmälningar för att det inte ska finnas något att anmäla helt enkelt, säger Jan Kyrk.