En grupp illegala migranter som ska utvisas har protestvandrat för att vinna beslutsfattarnas uppmärksamhet. Migranternas krav är permanent uppehållstillstånd för alla asylsökande i Sverige. Flera aktörer i gammelmedia har hjälpt till för att lyfta frågan, däribland statsradion. Samhällsnytt kan berätta att bakom radioinslaget står en vänsterradikal asylaktivist som hatar SD. Vi har talat med reportern som hävdar att hon uteslutande måste följa vänsterextrema konton i sitt jobb.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen rapporterat hur SR och SVT bedriver en samordnad påverkanskampanj för illegala migranter. Vi har upprepade gånger kunnat visa att journalister inom de skattefinansierade Public service-aktörerna som bevakar migration samtidigt är politiska aktivister som vurmar för öppna gränser.

Det skedde senast i början av maj när vi avslöjade att Sveriges Radios redaktör Rouzbeh Djalaie är en asylaktivist som bland annat uppmanat till att störa polisens inre gränskontroller. Han har också uttryckt sig starkt hatiskt mot Sverigedemokraterna vilka han jämför med Nazityskland.

LÄS ÄVEN: Sveriges Radios redaktör saboterade polisens utlänningskontroller – bevakar migration åt SR

Den 14 juni påbörjade en grupp migranter en protestvandring från Göteborg till Stockholm i hopp om att öka pressen på beslutsfattare att ge alla migranter permanent uppehållstillstånd. Det är den asylanarkistiska gruppen ’Better World Challenge’ som står bakom initiativet.

Gammelmedia mörkar aktivistgruppen

Vandringens slutdestination var Sveriges riksdag där man på söndagen höll en demonstration inför vad som för dagen var och resten av sommaren är en stängd riksdagsbyggnad. Ledande i gruppen är Ellen Hansson som sedan många år tillbaka har anordnat aktioner, exempelvis sittstrejker, mot utvisningar av illegala migranter.

Ellen förespråkar bland annat att man ska riva Migrationsverkets förvar eftersom ingen människa kan anses vara illegal. Vidare vill hon se att ”Europas murar” rivs. Men dessa uppgifter lyser med sin frånvaro när aktörerna i gammelmedia uppmärksammar protestvandringen.

Posted by Better World Challenge on Sunday, June 14, 2020

Statsradion undanhåller avslagsskäl

På onsdagsmorgonen publicerade statsradion ett inslag från migranternas protestvandring som då hade passerat Södertälje i södra Storstockholm. Det framgår av artikeln och radioinslaget att ”asylsökande och papperslösa” vandrar i protest mot migrationspolitiken. Däremot framstår det som oklart vilka som står bakom protestvandringen eftersom initiativtagarna inte presenteras närmare. Det är framgår inte heller vad personerna motsätter sig i rådande politik.

Vidare nämns inget om varför dessa migranter har fått utvisningsbeslut för att lämna Sverige. Det närmaste vi kommer i inslaget är att statsreporter Hedvig Holgersson berättar för lyssnarna att några av migranterna inte kan återvända till ett ”krisdrabbat Libanon”. Vad det är för kris som gör det helt omöjligt att vistas i Libanon är dock oklart.

Vänsterradikal reporter

En nätgranskning av SR-journalisten, 25-åriga Hedvig Holgersson, visar att vänsterradikal politik är något som engagerar henne. Holgersson är tydlig med att hon gillar Feministiskt initiativ och ungdomsförbundet Unga Feminister men även Vänsterpartiet.


Vid sidan om politiska partier gillar Holgersson även våldsbejakande vänsterextremisterna ’Allt åt alla’. I februari 2015 lanserade den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, en webbplats kallad ”Samtalskompassen” i syfte att bekämpa våldsbejakande extremism. Förbundet Allt åt alla fanns listat där vid sidan av AFA, Revolutionära fronten och syndikalistiska SUF som exempel på våldsbejakande vänsterextremister.

Holgersson gillar också asylaktivistiska ’Ensamkommandes förbund’ som Samhällsnytt tidigare har uppmärksammat.

Sedan går det i Holgerssons nätaktiviteter även att se vänsterextrema grupper som ’Linje 17 mot rasism’ och ’Kämpa Sthlm’. Linje 17 med delning av material som bland annat jämför SD-ledaren Jimmie Åkesson med Benito Mussolini och Adolf Hitler. Gruppmedlemmarna uppmanas i olika evenemang att samlas för att prata om hur man håller det man kallar fascismen borta från makten.

Kämpa Sthlm beskriver sig som en rörelse för ”bred antifascistisk kamp” och delar budskapet ”Refugees Welcome”.


Reportern gillar Åkesson som ”julnasse”

Holgersson profilerar sig också som en person som motsätter sig Sverigedemokraternas närvaro i riksdagshuset. Hon gillar diverse SD-fientliga konton, däribland ett som motsätter sig att ”rasisten” riksdagsledamot Björn Söder var Sveriges talman under föregående mandatperiod.

Hon har även engagerat sig i flera SD-hatande inlägg på Facebook, bland annat ett som visar Jimmie Åkesson illustrerad som en gris med texten, ”julnasse” med utritade markeringar som på en slaktgris.


Bajs-skämt

Förutom politiskt engagemang i sociala medier roar sig Holgersson med oseriösa inlägg såsom bajs-skämt.

Holgersson: ”Jag var ganska ung på den tiden”

På onsdagseftermiddagen talade Samhällsnytt med Holgersson för att höra hur hon ser på lämpligheten i att med den vänsterradikala bakgrunden samtidigt representera Sveriges Radio som slår fast att grunden i deras journalistik är trovärdighet och opartiskhet.

Du nämner i inslaget att migranterna som fått avslag ”riskerar att utvisas till ett krisdrabbat Libanon”. Vad är det för kris ni syftar på?

– Ehm… ja du vet det är ju en ekonomisk kris just nu i Libanon. Ehh… en väldigt hög inflation där just nu och det är väldigt många människor som är drabbade av det.

De framgår av radioinslaget att migranterna invandrade för fem år sedan. Men är det bara rådande ekonomisk kris som nu är problematiken?

– De kan inte återvända till Libanon nu på grund av krisen.

Varför tydliggör ni inte i inslaget vad det handlar om för kris?

– För att det var inte den vinkeln som vi valde ehh… på… ehh… just det här inslaget. Vi är ju en del av Sveriges Radio och rapporterar väldigt mycket även om Libanon och vad som pågår där. Så om du vill veta mer om det så kan du gå in på sverigesradio.se och så finns jättemånga inslag om det.

Vilken vinkel valde ni?

– Våran vinkel, eftersom P4 är en lokalstation och den här vandringen gick förbi Södertälje varifrån vi rapporterar och därför ville vi uppmärksamma de här personerna.

Var det du som valde ämnet?

– Ja… ehh… nu är jag lite nyfiken på varför du vill ringa och ställa de här frågorna?

Jag är nyfiken eftersom jag lyssnade på inslaget och inte tyckte det var tydligt om krisen och varför de nekats asyl.

– Okej, vad var det som du kände inte framgick?

Det här med krisen och varför de har nekats asyl i Sverige.

– Det jag säger i inslaget är att de inte kan återvända till Libanon på grund av den här ekonomiska krisen.

När jag tittar närmare så ser jag även att du i samband med valet 2014 har delat en mängd information om Feministiskt initiativ. Då undrar jag, delar du deras hållning att Sverige och Europa ska ha öppna gränser för invandring?

– Va? Var såg du det?

Jag ser det på Facebook. Då undrar jag ligger det här i ditt intresse att det ska vara öppna gränser?

– Ehh… nej, alltså, jag, jag i min yrkesroll så är det inte så att jag har något politiskt intresse i det här och det du har sett är från 2014 vilket är väldigt länge sedan och jag var ganska ung på den tiden. Ehh… och det..det var… ja…

Du delar inte den politikska uppfattningen längre menar du?

– Ehm… inte helt skulle jag säga men jag tycker inte att det… ehh… [skrattar] det finns inget liksom politiskt intresse från mitt håll utan det här var en grupp människor som var kopplade till Södertälje och vi rapporterar om Södertälje. Vi vill få in alla möjliga röster i vårt program. Vi tycker att alla möjliga röster förtjänar att höras och det här är en del av det. Sedan finns det massor av andra röster som också hörs i vårt program.

Jag ringer dig är för att jag tycker det finns frågetecken i inslaget. Varför framkommer det inte varför personerna som vandrar har fått avslag?

– Nej… ehm… ja, nej, jag har liksom inte haft möjlighet att ta fram deras avslag från Migrationsverket eller så och vi gör korta inslag och det liksom… vi gör korta inslag och har inte möjlighet att redovisa allting heller i våra inslag.

Du sa att Feministiskt initiativ var något som du var intresserad av när du var yngre. Men du följer fortfarande dessa konton idag?

– Okej. Mm… Vet du vad jag måste fortsätta jobba nu.

Är det förenligt att man engagerar sig politiskt i sociala medier för att sedan bevaka migration i Public service?

– Ehm… Jag förstår vad du menar. Ehh… Jag tror du får prata med… ehh… Jag satt och jobbade med en annan sak och det svårt för mig att ta hela den här diskussionen just nu känner jag.

Du gillar flera asylaktivistiska och SD-fientliga konton på Facebook samtidigt som du bevakar migration. 

– Vissa saker har jag gillat på Facebook på grund av att jag vill se liksom vad som pågår i dom grupperna. Det behöver inte alltid vara ett politiskt motiv varför man gillar någonting på Facebook utan det har också att göra med att jag måste se vad som händer i världen och vad jag ska rapportera om.

När jag tittar på det du följer så är grupperna uteslutande på vänsterkanten. Har du inget intresse av att att hålla koll på högerkanten?

– [Suckar djupt] Ehh… Det, det är klart att jag vill bevaka hela… [tyst]. Ehh, ja… Men vet du vad jag kan inte riktigt ta den här. Det är en stor diskussion och jag har inte möjlighet att ta den med dig just nu.

Ni framhäver er som oberoende och opartiska sedan har vi en reporter med det här tydliga politiska åsikterna. Om vi då vänder på det hela – att en öppen SD-sympatisör skulle rapportera om dessa frågor för SR. Skulle det vara förtroendeingivande för lyssnarna anser du?

– Jag förstår vad du tänker men den diskussionen kommer jag inte gå in på utan då får du prata med någon av mina chefer eller någonting om det.

Okej.

– Vad… Kommer du använda det här på något sätt?

Ja, vi kommer uppmärksamma inslaget.

– Heter du, Kristoffer?

Simon Kristoffersson från Samhällsnytt. Sedan har du gillat en bild när Jimmie Åkesson framställs som en gris och orden ”julnasse” och ett konto där riksdagsledamoten Björn Söder framställs som rasist. Är det åsikter du delar?

– Vet du nu måste jag faktiskt avbryta för jag har saker jag måste göra. Nu kommer jag lägga på faktiskt.

Samhällsnytt söker Sofia Taavitsainen som är ansvarig utgviare för SR P4 Södertälje. Detta för att höra hur statsradion motiverar att Holgersson tillåts arbeta med politiska ämnen som migration samtidigt som man hävdar att SR:s journalistik ska vara trovärdig och opartisk.


Hedvig Holgersson. Foto: Faksimil Twitter

LÄS ÄVEN: SVT-journalist öppen med sitt hat mot SD – fick göra reportage om migranter

authorimage

Tycker du denna granskning av statsmedia var intressant?

Då är det viktigt att du donerar till sidan – annars kan vi inte fortsätta!

Skicka in en donation genom att Swisha till 123 083 335, eller fylla i formuläret nedan, eller klicka här för övriga alternativ.

Tack på förhand!