Hanna Linderstål har flera gånger senaste åren citerats i etablerad media som ”expert på informationspåverkan”. Hon har både använts som källa till och fått skriva remissvar på statliga utredningar. Hon har till och med fått en central roll inom MSB-finansierade Försvarsutbildarna. Men vem är hon egentligen, och vilka meriter har hon?

I mitten av förra månaden gjorde Sveriges Radio en serie omdiskuterade inslag om Mewas – en Facebookgrupp som är kritisk mot Sveriges coronastrategi. Som expert på ämnet ”informationspåverkan” intervjuade statsradion 45-åriga Hanna Linderstål, som i inslaget presenteras som ”fristående virtuell analytiker”. Linderståls omdömen om den coronakritiska gruppen är hårda.

– Man uppvaktar internationella medier där man presenterar Sverige som både misslyckat och att myndigheterna i Sverige skulle föra en dold agenda om landets coronastrategi, säger Hanna Linderstål i inslaget.

– Gruppens aktiva bearbetning av både myndigheter och medier internationellt är också väldigt oroande, fortsätter hon.

Linderståls utlåtanden är centrala för att ge kött på benen åt statsradions vinkel där Mewas utmålas som ett hot mot Sverige.

SE ÄVEN: Keith Begg kritiserade Sveriges coronastrategi – nu tvingas han lämna landet efter statens drev

SE ÄVEN: Expressen hänger ut coronakritiker – med namn och bild: ”De kränker min integritet”

Varnade för nyheter om brinnande bilar

Hanna Linderstål har anlitas som expert av statsradion flera gånger tidigare. Första gången hon dyker upp i mediesammanhang är i april 2018 då Sveriges Radio gör ett inslag inför riksdagsvalet om informationspåverkan. I det fem minuter långa radioinslaget får lyssnarna veta hur de kan skydda sig från att råka dela falska nyheter i sociala medier.

– De här trollen matas med information, och nu kommer vi till det som börjar bli lite läskigt, utifrån ett antagonistiskt hot, varnar Hanna Linderstål i inslaget.

– Man vill skapa en splittring. Mycket kopplat till splittring av EU, splittring av Sverige, Sverige fungerar inte i diskursen. Det ligger bilder på utbrända bilar, fortsätter hon när hon beskriver nyhetssajterna hon varnar för.

Så kallad alternativmedia nämns aldrig uttryckligen, men med de exempel som tas upp är det tydligt vad Linderstål syftar på.

På scen med Dan Eliasson

Under 2018 tar Hanna Linderståls karriär som expert på informationspåverkan fart på allvar. Hon bjuds in som föreläsare av bland andra Internetstiftelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och syns på scenen tillsammans med Dan Eliasson, myndighetens dåvarande generaldirektör.

Hanna Linderstål och Dan Eliasson. Foto: MSB

Blir regeringens expert

I september förra året presenterar regeringen utredningen ”Det demokratiska samtalet i en digital tid”, som tar upp hur regeringen ska stoppa det den menar är ”desinformation, propaganda och näthat”. l utredningen nämns ”alternativa medier” uttryckligen flera gånger och knyts till begrepp som ”digital manipulation”, ”falska nyheter” samt ”hat, hot eller kränkningar” riktade mot politiker.

Källa till utredningen är, inte minst, en antologi med samma namn som regeringens utredning. En av antologins medförfattare är Hanna Linderstål.

Månaden därpå, i oktober, dyker Hanna Linderstål upp igen – denna gång har hon skrivit två remissvar när regeringen utreder inrättandet av en ny myndighet för att stärka det psykologiska försvaret. Både som medförfattare av remissvaret från Totalförsvarsstiftelsen och som författare av Psyopsförbundets remissvar tycker Hanna Linderstål att den föreslagna myndigheten behövs.

I ett av sina remissvar skriver Linderstål att den nya myndigheten inte bara bör ”identifiera, analysera och bemöta informationspåverkan som kommer från främmande makt”, utan att den borde ges ett ”mer förutsättningslöst mandat” för att ta itu med ”inhemska aktörer”. Formuleringarna är så iögonenfallande att till och med Dagens Nyheter reagerar på dem i en ledarartikel.

Vem är Hanna Linderstål?

I radioinslaget 2018 uppmanar Hanna Linderstål lyssnarna att vara källkritiska och att ta reda på vem som är avsändaren till ett visst budskap. Exempelvis genom att kontrollera om det står ett namn under nyhetsartikeln, och att ta reda på vem den personen är.

– Alla pratar om källkritik. Men vad innebär det? frågar hon sig retoriskt och fortsätter förmanande:

– Börja med att titta på vem som är avsändaren.

Så vem är egentligen Hanna Linderstål?

Foto: Försvarsutbildarna

Saknar examen

På sin Linkedin-sida presenterar sig Hanna Linderstål med begrepp som ”Cyber security researcher”, ”disinformation analytics”, ”Risk analysis, threat assessment, crisis management” samt ”Founder and CEO Earhart Business Protection Agency”.

Fasimil: Linkedin

Hon skriver på samma profil att hon studerat på Stockholms universitet, Linköpings universitet och Försvarshögskolan. Men när Samnytt kontaktar de omnämnda lärosätena får vi veta att hon inte har examen från något av dem.

– Hon har läst här, hon har ingen examen. Hon har klarat en kurs; Grundkurs i ledningsvetenskap. 2015-01-14 blev hon klar med den, berättar en handläggare på Försvarshögskolan.

Utöver grundkursen i ledningsvetenskap har Hanna Linderstål påbörjat en fortsättningskurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet som aldrig avslutats.

Förutom grundkursen i ledningsvetenskap från Försvarshögskolan har Linderstål även två avslutade grundkurser i internationella relationer samt en introduktionskurs till universitetsstudier från Stockholms universitet. Hon har dessutom klarat av en kurs i Friluftspedagogik för vuxna vid Linköpings universitet på 15 poäng, samt en lika stor kurs i Hållbar utveckling med fokus på klimatförändringar från Karlstads universitet.

Några fler avklarade kurser än så på högskolenivå har hon inte. Ingen av kurserna har med data eller informationsteknik att göra.

Har sökt över hundra kurser

Enligt Ladok-handläggare som Samnytt pratat med har Hanna Linderstål sökt mer än 150 olika kurser på olika universitet och högskolor runt om i Sverige. Många gånger har hon blivit antagen till kurserna, men sedan aldrig gjort klart dem. Den ena högskolan efter den andra runt om i Sverige vittnar om hur statsradions expert på informationspåverkan antagits till utbildningar hon därefter struntat i att gå.

– Hon var registrerad på en kurs 2007-09-01. Kursen heter Hållbar utveckling och är på 7,5 högskolepoäng. Inga inrapporterade poäng, inte avklarad, berättar en handläggare på Uppsala universitet.

– Statsvetenskap. Det är sex olika kurser hon har varit registrerad på. Tre på hösten 2015 och hösten 2016. Fristående kurser. Summa noll högskolepoäng, lyder beskedet från Högskolan i Dalarna.

– Medieanalys, 7,5, poäng. Det var till Vårterminen 2016. Hon kom in, men har inte påbörjat den kursen, meddelar Högskolan i Halmstad.

– Hållbar omställning, vägar ut ur kriserna. Hon var registrerad hösten 2016. Det var en nätbaserad distanskurs. Kursen är på 15 poäng, men hon har alltså inte tagit några poäng, berättar en administratör på Högskolan i Jönköping.

– Hon har läst och varit registrerad på en kurs, men den är inte avklarad. Människan som samhällsvarelse 7,5 poäng, upplyser Umeå universitet.

Listan kan göras längre. Sammanlagt ska det röra sig om tolv olika universitet och högskolor som Hanna Linderstål har oavslutade utbildningar på.

Faksimil: Studieintyg

”Utomordentlig kompetens”

Hanna Linderstål är numera styrelseordförande för Psyopsförbundet, ett ideellt förbund för försvarsintresserade inom Svenska Försvarsutbildningsförbundet, även känt som Försvarsutbildarna. Förbundets verksamhet finansieras bland annat genom bidrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Och det är i den rollen hon fått skriva remissvar till regeringen.

Bengt Sandström är generalsekreterare för Försvarsutbildarna. Han berättar för Samnytt att Psyopsförbundet blev utsedd till remissinstans av regeringen efter att ha tagit fram ett utbildningspaket åt MSB som handlar om påverkansoperationer.

– Det löstes av Psyopsförbundet. Det är kvalificerade medarbetare som har gjort det paketet, berättar Sandström för Samnytt och understryker:

– Där finns utomordentlig kompetens när det gäller påverkansoperationer och informationskrigföring.

Meriten: Driver eget företag

När vi frågar vilka meriter Hanna Linderstål har för att skriva remissvar i sådana här frågor till regeringen nämner Bengt Sandström hennes företag.

– Hon har ju bland annat ett eget företag som sysslar med de här frågorna, påpekar han.

Företaget Bengt Sandström syftar på heter Earhart AB och drivs av Hanna och hennes man Mats Linderstål. Företaget grundades 2009, men hade en ganska blygsam utveckling de första åren och redovisade ingen omsättning och förluster åren 2014 och 2015.

Det är först 2018, i samband med att Hanna Linderstål börjar bjudas in som expert i media och får hålla föreläsningar om informationspåverkan, som omsättningen skjuter i höjden.

Omsättningen i Earhart AB har ökat kraftigt senaste åren. Faksimil: Allabolag.se

”Hon är rätt instans”

Förutom en styrelseordförande har Psyopsförbundet även en förbundsordförande. Han heter Anders Johansson och han lovordar kollegan Hanna Linderstål.

– Hon är rätt instans att prata om specialfrågor. Psykologiska operationer är en delmängd i det här. Det är vårt förbunds expertuppfattning vi lämnar ett remissvar på, säger han till Samnytt.

– Hon har ju kompetens genom sitt civila arbete, Earhart communications tror jag det heter, fortsätter han.

Du menar hennes privata företag där hon åker runt som föreläsare?

– Ja, precis. Hon har i sitt arbete ett intresse för de här frågorna och är frivilligt engagerad utanför sitt arbete i frågor hon är intresserad för.

– Det är en ideell förening. Det är fritt upp till var och en som tycker det här är spännande och intressant hur man kan bidra på bästa sätt till frivilligförsvaret.

”Hon uppfattas som en auktoritet”

Anders Johansson säger att det inte är nödvändigt att ha en utbildning för att kunna något om psyopsoperationer och påverkansoperationer. Det går även att vara självlärd, menar han.

– Man kan få kompetens inom det här området på flera olika sätt utan att ha läst till en formell examen. Det är många som jobbar med PR- och kommunikation utan att ha läst det ämnet. Det är inte ovanligt för den här typen av bransch, säger han.

Är det inte skillnad mellan att jobba med PR, och att jobba med frågor som handlar om informationspåverkan där man pekar ut aktörer som hot mot rikets säkerhet? Är man inte ute på djupt vatten när lekmän får göra den bedömningen?

– Jag vet inte om jag skulle vilja påstå det. Hon uppfattas som en auktoritet på många håll och kanter i det hon håller på med. Mycket av det hon gör är banbrytande, för hon har förmåga att se de här sakerna på sätt som många andra inte har. Hon brukar vara nummer ett på bollen i många frågor där många andra sakkunniga och experter säger att: ”Hanna har rätt i det här”.

– Hon kanske inte har en formell kompetens på pappret, men hon uppfattas som en auktoritet och sakkunnig på många håll och kanter, säger Anders Johansson.

Samnytt har sökt Hanna Linderstål inför publiceringen av denna artikel, men hon har valt att avböja intervjuförfrågan.

LÄS ÄVEN: När idioter möter bedragare

Gillade du den här granskningen?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.