Enligt klimatforskare ligger det i allas intresse att minska koldioxidutsläppen och de åker gärna kors och tvärs över världen för att predika detta. De tycks dock inte ha några problem med att resa på bekvämast möjliga sätt och själva göra sig skyldiga till så kallade klimatavtryck. Det är slutsatsen i en ny studie från Lunds universitet.

I studien har man granskat utsläppen från deltagare på en årlig internationell vattenkonferens mellan 2004 och 2023. Den besöks i genomsnitt av 1 500 personer och de senaste åren har den hållits på platser som Puerto Rico, Hawaii och Mallorca.

LÄS ÄVEN: Professor på kristen högskola uppmanar till barnlöshet för klimatet

De genomsnittliga utsläppen per deltagare och konferens låg på 1,3 ton koldioxid. Det kan jämföras med 1,4 ton per person och år för att nå Parisavtalets mål till 2040.

Med andra ord är klimatforskare själva stora klimatbovar, enligt deras egna definitioner och mål.

– Som konferensdeltagare bränner du alltså mer än halva din årliga CO2-budget på en vecka. De koldioxidutsläpp som deltagarna själva genererar när de deltar i konferensen blir elefanten i rummet som ingen riktigt vill prata om, säger Emma Kritzberg, biologiprofessor vid Lunds universitet.

Vegetariskt inte tillräckligt

För att fixa detta krävs mer än ytliga åtgärder som vegetarisk kost och köra omkring i elbilar, menar Kritzberg som anser att klimatforskare bör minska flygsträckorna .

– Att arrangera konferenser parallellt på flera platser samtidigt, särskilt i Nordamerika, centrala Europa och Asien, kan minska utsläppen avsevärt eftersom de flesta deltagarna får kortare resväg. Samt att inte hålla konferenser på öar som Mallorca, Hawaii och Puerto Rico, säger Emma Kritzberg.

Statstelevisionen

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström dyker ofta upp i tv-rutan för att tala om för folket att de måste göra avkall på allt möjligt för att rädda världen från en annalkande klimatkollaps, men tycks ha gett sig själv dispens för att kunna fortsätta resorna till jordens alla hörn.

LÄS ÄVEN: SVT spred felaktigheter om klimatet – fälls