Dricksvattnet hämtas i dag från grundvatten, sjöar och vattendrag men under torra somrar riskerar källorna att sina. Att rena avloppsvatten ska enligt en ny avhandling vara en enkel process och kan i framtiden komma att användas till dricksvatten. Samtidigt kommer snart EU med ett nytt direktiv som ska främja återanvändning av avloppsvatten.

Avloppsvatten renas i dag endast så pass mycket att det skyddar miljön som det släpps ut, som havet, sjöar eller floder. Men renas det ytterligare kan det användas till dricksvatten.

– Det är faktiskt ett mycket dyrare alternativ att avsalta havsvatten, eftersom saltjonerna är så små och svåra att filtrera bort. Molekylerna i avloppsvatten är större. Därför är det relevant att börja se avloppsvatten som en resurs, säger Maria Takman, som nyligen disputerat i vattenförsörjnings- och avloppsteknik vid LTH, Lunds universitet.

Vanligtvis återanvänds inte toalettvatten i Sverige. I torrare länder görs det i bland men enligt Takman är kunskapen om hur det görs mest effektivt begränsad.

Med hänvisning till de påstådda klimatförändringarna kommer EU snart med ett nytt direktiv för att främja återanvändning av avloppsvatten.

Över förväntan

Dagens teknik för att producera dricksvatten, omvänd osmos, är enligt Maria Takman en dyr och energikrävande process. Nu har hon tillsammans med Österlen VA utvärderat en betydligt billigare metod där avloppsvattnet först renas med en membranbioreaktor följt av granulerat aktivt kol. I ett sista steg desinficeras vattnet med ultraviolett ljus. Resultatet beskrivs som över förväntan.

– I två vetenskapliga publikationer har jag analyserat vad som blev kvar av hundratals kemikalier och mikroorganismer, såsom läkemedel, metaller och bakterier. Mina resultat visar att vi fick bort nästan alla de skadliga ämnena vi analyserade. Förenklat kan man säga att aktivt kol tar bort kemikalier medan UV-ljus oskadliggör mikrober.

– Det visar att ett reningsverk som enbart är tänkt att rena avloppsvatten faktiskt skulle kunna klara alla gränsvärden för dricksvattenkvalitet med hjälp av en förhållandevis enkel extra process.

Nu hoppas Maria Takman och Österlen VA på att det renade avloppsvattnet i ett första steg kan användas till en vattenkiosk där tankbilar kan hämta vatten till parker eller åkrar.