1 av 20 asylsökande klarar jobbkrav i Sverige
EU:s migrations- och inrikeskommissionär, Ylva Johansson (S). Foto: Anders Henrikson, CC BY 2.0/Twitter

Enbart en av tjugo asylsökande som erhållit tillfälligt uppehållstillstånd sedan 2016 har lyckats omvandla det till ett permanent genom att ordna en tillsvidareanställning.

Tidigare i vår uppmärksammade Samnytt att av samtliga 370 000 som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i december 2021 var hela 210 000 utrikesfödda.

LÄS ÄVEN: Bara en av fyra utomvästliga migranter är självförsörjande

Statsradion har nu intervjuat ”Omar” som påstås ha letat efter en tillsvidareanställning under fyra år i Sverige. Men trots att Omar har bott flera år i Sverige får statsradion översätta hans kommentar från ett annat språk till svenska.

Professor: ”Väldigt lång tid att uppnå självförsöjning”

Att hitta arbete åt migranterna som inte är subventionerat av staten genom bidrag till arbetsgivaren uppges vara ett stort problem. Peter Thoursie, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, är inte förvånad över siffrorna som presenteras. Han berättar att studier visar att det är svårt att integrera migranterna.

– Det låter rätt så rimligt. Det har visat sig i ett antal rapporter att det tar väldigt lång tid att uppnå någon slags självförsörjning, säger Thoursie till statsradion.

LÄS ÄVEN: Här är invandrargrupperna med högst arbetslöshet

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.