Bara under fjolåret anmäldes mer än 10 000 migranter med utvisningsbeslut som försvunna. På gränspolisen medger man att det i samhället finns tusentals personer man inte har koll på.

Under 2021 överlämnade Migrationsverket drygt 18 000 ärenden till polisen gällande personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, och där man gjort bedömningen att det krävs polisiära insatser för att verkställa en utvisning. Av dessa har drygt 10 000 personer avvikit och anmälts som efterlysta. Ungefär så har det sett ut under de senaste åren.

LÄS ÄVEN: Gränspolisen larmar om ’spökpersoner’ som begår brott och utnyttjar svensk välfärd: ”Vi är chanslösa”

Fjolårets 10 000 illegala invandrare som avvikit är ett tillskott till ett redan omfattande skuggsamhälle som tillåtits växa under flera års tid. 2016 uppgav dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) att uppemot 80 000 personer som sökte asyl i Sverige under migrantkrisens kulmen 2015, då 163 000 migranter kom till Sverige, kan komma utvisas – något som aldrig blev av. Inte heller vill man utföra en folkräkning.

Hos myndigheterna har man ingen koll på vilka det är som rör sig i det svenska samhället.

LÄS ÄVEN: Utrikeseskortör om utvisningskollaps: ”Point of no return är passerat med råge”

– Vi har människor som befinner sig i vårt samhälle som vi inte känner till och som ingen har kontroll över, säger Cajsa Velden, chef på Nationella gränspolisen, till statstelevisionen.

Förvarsplatser

Velden upplever att många av de som rör sig i Sverige också rör sig väldigt snabbt över flera europeiska gränser och konstaterar att det är svårt att ha kontroll över hur många de är eller var de befinner sig, Hon pekar ut bristen på förvarsplatser som ett problem och menar att fler sådana ger gränspolisen bättre förutsättningar.

2012 skrev Kent Ekeroth en motion om att sätta svårutvisade i förvar för att förhindra att de skulle avvika och försvinna.