10-åriga kriminella har tagit över ”utsatt” bostadsområde i Ludvika
Genrebilder. Foto: Faksimil Facebook

Antisocialitet och gängkriminalitet kryper allt längre ned i åldrarna i landets ökande antal så kallade utanförskapsområden. I invandrardominerade och problemtyngda Marnäs i Ludvika har 10-12-åringar bildat ett barnsoldatskommando som patrullerar bostadsområdets gräns och tar ut avgifter för de som vill passera. Den som inte betalar misshandlas.

Delar av Marnäs i Ludvika i Dalarna har som ett resultat av decennier av misslyckad migrations- och integrationspolitik förvandlats till vad polisen ibland kallar för en no go-zon där det svenska samhället tappat kontrollen över situationen och brottsligheten skenar. Härskar här gör i stället olika gängkriminella fraktioner.

Rekryteringsunderlaget till gängen är stort och via gangsterrap och annan marknadsföring kan gängen idag knyta till sig mycket unga personer – redan i 10- till 12-årsåldern kan du vara en fullt upplärd gängbrottsling i ett område som Marnäs.

Kommun, socialtjänst och polis kan inte stort mer än titta på medan området faller allt djupare ned i kriminalitet, antisocialitet och socioekonomiskt utanförskap och unga som inte ens uppnått tonåren dras med i de grova olagligheterna.

Ser sig inte som del av Sverige

En del av problematiken är att ett etnoseparatistiskt revirtänkande breder ut sig i invandrardominerade områden som de i Marnäs. Man betraktar det omgivande svenska majoritetssamhället som en fiende och ser inte sitt bostadsområde som en del av Sverige.

I Marnäs patrullerar nu ett garde av 10-12-åringar det man uppfattar som gränsen mot Sverige och släpper endast in personer utifrån som betalar en avgift. Att vägra betala och försöka ta sig in ändå resulterar i att man misshandlas. Man kan sedan få betala av ”skulden” genom att springa ärenden åt gängen.

– Det här är en del i att man ser området som ”sitt”, förklarar kommunens säkerhetssamordnare, David Helsing, i en intervju med DT.

Föräldranärvaron obefintlig

Föräldrakontrollen uppges vara obefintlig trots att en stor del av de vuxna i området inte arbetar och borde ha tid att ha uppsikt över sina barn. Enligt Helsing springer även barn i lågstadieåldern okontrollerat omkring och gör ofog i området och är ute på tider då de borde vara hemma.

Barnen trakasserar hyresgäster, vandaliserar bostadshus och skolbyggnader och gör upp med varandra i våldsamma sammandrabbningar mellan olika gängfraktioner – ett förstadium till de väpnade uppgörelser mellan de äldre ungdomarna, ofta med dödlig utgång, som blivit en del av vardagen i landets invandrarområden.

DT har även talat med kommunpolisen Lars-Erik Karlsson som ingår i en så kallad lägesgrupp som skapats på orten i syfte att försöka bryta den nedåtgående spiralen. Än så länge är man inte i närheten av att lyckas. Han beskriver problematiken i diplomatiska ordalag.

– Det är grupperingar av olika ungdomar som kanske inte uppträder på ett bra sätt.

Polisen passiv – har inte fått formell brottsanmälan

Therese Bertilsson på Ludvikapolisen uppger för DT att man inom kåren känner till fenomenet med barnsoldater som vaktar gränsen till de ”utsatta” områdena i Marnäs och anger som skäl till att polisen inte agerat att man inte fått in några formella brottsanmälningar kopplade till detta.

– Jag vet om att det har varit oroligt. Sen har jag också hört om det där att de tagit över områden. Men det är inget som kommit in som ett ärende till oss.

Marnäs var tidigare en traditionell liten svensk bruksort. Ett halvt sekel av intensiv utomvästlig invandring har dock förändrat det lilla dalasamhällets demografi och karaktär i grunden.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.