10-åringar får lära sig  om fisting och analsex i Umeås skola
Faksimil Twitter

Efter att materialet i helgen väckt stor uppståndelse på sociala medier lovar rektorn, som medger att materialet inte är lämpligt, titta närmare på fallet.

Materialet kommer från RFSU:s broschyr Sex och trans. I broschyren informeras mellanstadieelever bland annat att ”Analsex kan kännas mer ”könsneutralt eftersom analen är oberoende av hur ens könsorgan ser ut”. Det ges även instruktioner om hur man ägnar sig åt ”fisting”, det vill säga att föra in en knytnäve i vagina eller anus.

En av de skolor som tagit in broschyren är mellanstadiet på Storsjöskolan i Umeå, där barn mellan 10 och 12 år gamla studerar. I vissa fall – när barn har börjat skolan i 6 års åldern – kan de vara så unga som 9 år. På elevhälsan, där elever kan träffa kurator, skolsköterska, psykolog eller studie- och yrkesvägledare, finns materialet tillgängligt.

Till Aftonbladet säger skolans rektor Katarina Lundqvist att hon inte själv tittat igenom broschyren och att hon inte ens hade vetskap om att den fanns på skolan. Då hon får valda stycken upplästa för sig medger hon att det inte verkar lämpligt för yngre elever. Hon ska nu titta närmare på fallet.

Broschyren gavs ut 2015 och är utgiven med stöd av Allmänna arvsfonden. På RFSU uppger man att den inte riktar sig till barn och yngre samt inte är något skolmaterial.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.