På torsdagen föll dom i det uppmärksammade mål där 20-årige ’ensamkommande flyktingbarnet’ Ahmad Nazari bosatt i värmländska Kil stått åtalat för att ha mördat sin 69-åriga lärarinna och sexpartner Ingrid, en profilerad asylaktivist på orten. Påföljden blir med åldersrabatt enligt praxis 11 års fängelse. Ahmad döms även till utvisning.

Det var den 26 juni i år som Ahmad bröt nacken av Ingrid i samband med ett sexuellt möte i kvinnans hem. Han ringde sedan själv till polisen som några timmar senare kunde gripa honom.

LÄS MER: ’Ensamkommande’ Ahmad bröt nacken av 69-åriga sexpartnern ”mormor-Ingrid”

Ahmad har i förhör och under rättegång erkänt att han tagit livet av Ingrid men förnekat att det skulle vara mord. Detta med hänvisning till ”nödläge” eftersom han känt sig utnyttjad.

Åklagaren hade yrkat på 16-18 års fängelse men domstolen landar med hänvisning till Ahmads låga ålder i en mildare påföljd, 11 års fängelse. Däremot avvisar rätten att han på grund av den bipolära sjukdom han uppges lida av ska dömas till vård – diagnosen anses inte ha inverkat på Ahmads beslut att begå mordet.

Tingsrätten avvisar också försvarets yrkande på att mordet i stället skulle bedömas som dråp, vållande till annans död eller grov misshandel. Inte heller anser man att det förelegat någon nödvärnssituation, vare sig verklig eller inbillad. Vidare ska Ahmad betala ett skadestånd till Ingrids anhöriga på 325 000 kronor.

Straffrabatt trots oklar ålder

Nedsättningen av straffet har varit föremål för diskussion då Ahmad uppgett flera olika åldrar och hans verkliga ålder inte är klart fastställd. Ahmad erkände i polisförhör att han ljugit om att han var 19 år och berättade att han egentligen är äldre. Senare under utredningen har han tagit tillbaka det erkännandet.

Domstolen bedömer att det mest sannolika är att Ahmad var 20 år när han begick mordet och därför är berättigad till straffrabatt. Man drar också av ytterligare ett år från straffet för att Ahmad anmälde sig själv till polisen.