Under en påsklovsaktivitet träffade 12-årige Nils en annan pojke som verkade vara juste. Den nyfunna bekantskapen skulle dock visa sig vara ödesdiger. Bara veckor senare lurades Nils in i skogen i Falkenberg – och blev förnedringsrånad.

Den 28 april fick Nils ett meddelande på Snapchat. Avsändaren var den nya kompisen som undrade om de skulle ses. Den annars aktiva Nils hade nyligen brutit armen, så efter en tids vilande i hemmet blev han glad av att få frågan.

Klockan 17:30 skulle de träffas utanför Coop vid Söderbron.

”Följ med och kolla på en grej”

Nils åkte dit på sin elsparkcykel. Direkt vid mötet insisterade den nya kompisen att Nils skulle hänga med och ”kolla på en grej”. När de kom fram till ett undangömt skogsområde mellan vägen och hamnen väntade fyra andra pojkar där. Tre av dem var maskerade med luvor.

Killgänget tvingade Nils att ge dem sin telefon och elsparkcykel samt att sätta sig ner på marken. När han gjorde motstånd blev han nerbrottad – av samma kille som han bara minuter tidigare trott var en ny kompis.

Misshandlades grovt

Gänget började slå och sparka mot frakturen i Nils arm. De slog honom i ansiktet och sparkade på hans rygg. Han tvingades ”svära på sin mamma” att han inte skulle berätta om förnedringsrånet för någon. Att svära på något, särskilt sin mamma, är en företeelse som är vanligt förekommande i muslimsk kultur.

Fyra killar deltog i misshandeln medan en femte filmade händelseförloppet.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Pojke förnedringsrånas, tvingas kyssa skor och sparkas i ansiktet

Mamman: Kommer aldrig förlåta

Skadad och chockad lyckades han fly platsen och larma sin mamma via telefon. Han skrek i telefonen att killgänget slagit honom och att han nu var jagad. I väntan på att bli hämtad av sin mamma och morfar gömde han sig under Söderbron där allting hade börjat.

Alla killar är nu identifierade och är mellan 11-13 år gamla. Nils mamma säger till Hallands Nyheter att förnedringsrånarnas föräldrar inte tar överfallet på tillräckligt stort allvar. Föräldrarna ”vill säga förlåt” – men mamman konstaterar att varken hon eller Nils någonsin kommer förlåta dem.

Nils själv har skuldbelagt sig själv för att han inte uppfattade situationen som konstig när han blev lurad till skogs. Hans chock har nu övergått i ilska.

LÄS ÄVEN: Sverige 2021 – landet där förnedringsrån är tillåtna och våldtäktsmän får skadestånd

Åklagare inkopplad

Polis, åklagare, socialtjänst och skolan är alla inkopplade efter förnedringsrånet. Att åklagare kopplas in är ytterst ovanligt när gärningsmännen är under 15 år – men detta görs då lägsta möjliga straff för en grov misshandel är 1,5 år i fängelse.

Beslut om påföljd för förnedringsrånarna väntas komma de närmaste veckorna. De kan inte dömas till fängelse på grund av sin låga ålder.

Samnytt har tidigare rapporterat om fenomenet förnedringsrån, där invandrare från Mellanöstern och Afrika rånar och misshandlar svenska ungdomar med förnedringsinslag – just för att de är svenskar.

LÄS ÄVEN: SR-hyllade Haval misstänks ha förnedringsrånat rapparen Einár