Theo

T.v. Theo tillsammans med sin mor. Faksimil TV4

Inrikes

12-årige Theo får ingen operationstid – sjukhuset har avbokat sju gånger

Publicerad 6/23/2019
Annons

En tolvårig pojke har blivit inbokad för att opera sin magåkomma sju gånger. Men varje gång har han sedan blivit avbokad. Vid två tillfällen har föräldrarna även tagit ledigt och kört 20 mil enkel resa för att sedan tvingas vända hem igen.

Förra året avbokades omkring 18 000 planerade operationer sent i landet. Med ”sent” menas avbokning efter klockan 17.00 dagen före ingreppet. En av de som har drabbats är 12-årige Theo Olstorpe i Söderköping som i flera år har tvingats äta medicin för problem med sin magmun. Felet gör att pojken ofta drabbas av kräkningar och sura uppstötningar, rapporterar TV4.

LÄS ÄVEN: Väntade på canceroperation i 75 dagar – dog

Pojken litar inte på sjukhuset längre
Han berättar att det gör att han luktar illa i skolan vilket påverkar det sociala livet och att det även fräter på hans tänder. Vid sju tillfällen har han blivit inbokad för operation vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna norr om Stockholm.

Men de avbokar tiden varje gång och pojken har nu tappat tron på sjukhuset. Hans kommande operationstid är inbokad till efter midsommar men inte heller den tror han kommer att bli av.

Åkt 40 mil tur och retur
Vid två av de inbokade operationerna har Theo fått ledigt från skolan, hans mor Matilda har tagit ledigt från jobbet och ordnat djurvakt för att åka 40 mil tur och retur till sjukhuset. Men där har familjen sedan blivit avbokade på plats och fått vända hem igen.

Mamman berättar att sjukhuset motiverat sitt beslut med att ”han inte är döende” och därför kan man boka om tiden.

– Sista gången fick vi bara informationen att han inte är döende så därför kan vi flytta på honom. Det känns lite tragiskt att det enda sättet man ska få hjälp i Sverige är att man ska vara döende, säger Matilda.

LÄS ÄVEN: Ystad lasarett tvingas ställa in operationer och stänga avdelningar

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons