13-årig svensk pojke larmade om droger på skolan – misshandlades brutalt av invandrare
Foto: Hultsfreds kommun

En 15-årig syrisk pojke åtalas för en brutal misshandel mot en svensk 13-årig skolkamrat på Lindblomskolan i Hultsfred. Enligt den 13-årige pojken blev han överfallen och misshandlad sedan han larmat om att tre invandrarelever på skolan höll på med droger.

Det är den 29 januari i år som 13-åringen sitter med några kamrater på fritidsgården på Lindblomskolan i Hultsfred. In kommer den 15-årige arabiske skolkamraten och påstår att en tjejkompis till den svenske pojken är utanför och frågar efter honom.

”Jag kommer dö”

13-åringen följer med ut för att träffa kompisen, men när han kommer runt hörnet blir han istället överfallen och misshandlad. 15-åringen tar struptag på 13-åringen och överöser honom därefter med sparkar och slag. Bland annat stampar han sitt offer i huvudet.

– Jag kommer dö. Alltså jag tänkte det här är mitt sista andetag innan liksom han typ sätter en kniv i min nacke, säger den svenske pojken i polisens förhör med honom när han beskriver rädslan han känner under misshandeln.

Efter den brutala misshandeln berättar en flicka på skolan att 13-åringen är ”helt blodig i ansiktet”.

Hämnd för droglarm?

Den 13-åriga pojken tror att misshandel är en hämnd för att han berättat att tre invandrarelever på skolan håller på med droger. Den syriske 15-åringen är en av dem han pekat ut.

Anledningen till att 13-åringen slagit larm är att en ung 12-årig flicka umgås med de äldre killarna som håller på med drogerna.

– Jag vet ju själv att det är inget bra umgänge. Absolut inte för en tjej som är liksom tolv år, menar 13-åringen.

15-åringen nekar i förhör, trots flera vittnen, till att ha misshandlat 13-åringen.

Uppmanas ta tillbaka anmälan

Efter misshandeln kontaktas 13-åringen via Snapchat av 15-åringen. Han uppmanas att ta tillbaka sin polisanmälan.

”Säg ba att det va it jag”, skriver den syriske tonåringen.

Men den svenske pojken står på sig.

”Jag kommer bara säga sanningen”, svarar han.

Polisen

Från Syrien

Nu åtalas den 15-årige pojken för misshandel. Han krävs dessutom på 14 000 kronor i skadestånd.

15-åringen är från Syrien och kom tillsammans med sin mamma och tre syskon till Sverige under flyktingkrisen i november 2015. Familjen beviljades permanent uppehållstillstånd i mars 2018.

Mindre än ett år senare, i januari 2019, blev 15-åringen svensk medborgare. Han kommer därför få stanna i Sverige vid en eventuell fällande dom.

15-åringens mamma fick sitt svenska medborgarskap i januari i år, knappt två veckor innan misshandeln på skolan.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.