klubba2

Foto: Jonund.

Inrikes

130 ’ensamkommande’ får bo kvar i Malmö

Publicerad 4/26/2018
Annons

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. ”De ska dessutom återvända till sina respektive hemländer.”

I Malmö finns i dagsläget officiellt 515 så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” varav 130 ansökt om asyl.

De långa handläggningstiderna för deras fall sägs ha orsakat problem för gruppen och när Arbetsmarknads- och socialnämnden sammanträdde i onsdags beslöt man att dessa får stanna kvar – under vissa förutsättningar.

De som påbörjat sin gymnasieutbildning innan de fyllt 18 och inte fått besked om sin asylansökan får stanna i kommunalt boende till beslutet vunnit laga kraft alternativt då studierna är avslutade.

Även de som fått åldern uppskriven ska få bo kvar till eventuella överklaganden har avgjorts i rätten.

– Det här handlar om ungdomar som ofta flytt från kaotiska förhållanden. Att kunna ge dem en stabil tillvaro och goda förutsättningar att integreras i vårt samhälle är inte bara det mest humana för det enskilda barnet, utan också det bästa för Malmö och Sverige, säger Märta Stenavi (MP), kommunalråd Malmö stad, till 24Malmö.

– Miljöpartiet har stått upp för de ensamkommande både nationellt och i Malmö. Ungdomar ska inte ryckas upp från sin skola och sin trygghet i onödan. Det gläder mig att nämnden med dagens beslut säkerställer en obruten skolgång för ensamkommande ungdomar i Malmö, säger Janne Grönholm, vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

SD reserverade sig mot beslutet och menar att då det slagits fast att en ”ensamkommande” inte är minderårig ska denna inte längre vistas i boenden avsedda för just minderåriga eller gå på gymnasiet.

– Det rödgröna styrets förslag till beslut bygger på principen att ensamkommande vuxna ska fortsätta behandlas som barn trots att det kommit in bevis om många av dessa är vuxna. Som ett argument för detta refererar man till Barnkonventionen. Fast Barnkonventionen handlar om rättigheter för barn, inte för personer som anses vara myndiga enligt svenska myndigheter, säger Magnus Olsson (SD), kommunalråd i Malmö, i ett pressmeddelande.

Vi förstår inte varför de rödgröna partierna vill fortsätta behandla ensamkommande vuxna som barn trots att det kommit in bevis om att de inte är barn. De ska dessutom återvända till sina respektive hemländer.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons