En 16-årig småbarnspappa i Dals-Ed begärdes idag häktad misstänkt för förra veckans grova våldtäkt mot en kvinna i 80-årsåldern.

Det var under torsdagsförmiddagen som en kvinna i 80-årsåldern överfölls i sin bostad i centrala Dals-Ed i Dalsland. Kvinnan utsattes bland annat för en grov våldtäkt av en för henne okänd man.

LÄS ÄVEN: Äldre kvinna överfölls och våldtogs i bostaden

Efter överfallet blev kvinnan liggandes på golvet med skadad rygg, där hon senare hittades av sin make som larmade polisen.

16-årig pojke

Polisen fattade snart misstankar mot en 16-årig svensk pojke som även han bor i Dals-Ed. Den misstänkte anhölls i sin frånvaro under fredagsmorgonen och greps senare samma förmiddag.

16-åringen har under måndagen begärts häktad misstänkt för grov våldtäkt och sexuellt ofredande. Åklagaren menar att det finns synnerliga skäl att häkta den unge våldtäktsmannen, med restriktioner, trots att han inte är myndig.

Häktningsförhandlingen hålls under tisdagen.

Kriminell småbarnspappa

Den anhållne 16-åringen är tidigare känd av polisen och dömdes så sent som i höstas för en misshandel mot en 13-årig pojke. Domen var första gången 16-åringen dömdes för brott, eftersom han hunnit bli straffmyndig när misshandeln begicks.

Enligt en utredning har 16-åringen emellertid begått ett flertal brott redan innan 15-årsdagen. Han har enligt utredningen ett ”utåtagerande beteende” och har tidigare begått stölder, skadegörelse, eldat, gjort sig skyldig till olovlig körning och flera gånger varit alkoholberusad.

16-åringen har tidigare varit omhändertagen enligt lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Han är dessutom nybliven pappa. I februari i år födde en 14-årig flicka i Dals-Ed en pojke som 16-åringen är pappa till.