Tidigt i måndags knivskars en elev och en lärare svårt på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Gärningsmannen, en 16-årig elev på skolan, häktades på torsdagen på sannolika skäl misstänkt för två fall av försök till mord.

Motivet till attacken är fortfarande höljt i dunkel. 16-åringen, som kommer från en familj med sydafrikanska rötter, stegade in i klassrummet beväpnad med kniv, iförd någon slags mask eller munskydd och med en musikspelare uppvriden på hög volym.

Enligt vittnen gick 16-åringen först till attack mot läraren, en man i 50-årsåldern. Denne lyckades delvis värja sig och fick mindre allvarliga skador. Därefter attackerade gärningsmannen en av eleverna och åsamkande denne allvarliga skador.

Ynglingen greps och anhölls. På torsdagseftermiddagen fördes han inför Kristianstad tingsrätt efter att åklagaren i målet, Pernilla Tallinger, begärt honom häktad. Domstolen gick på åklagarens linje och häktade 16-åringen med fullständiga restriktioner som på sannolika skäl – den högre misstankegraden – misstänkt för mordförsöken.

16-åringens försvarare, Björn Attnarsson. säger till media att hans klient är ”djupt ångerfull”. Ynglingen har erkänt grov misshandel men nekar till mordförsök och har motsatt sig häktning. Häktningsbeslutet kan komma att överklagas.

LÄS MER: Knivdrama på skola i Kristianstad – två knivskurna