I oktober dömdes en somalisk medborgare som kört taxi i Stockholm för att ha attackerat och våldtagit kvinnliga kunder under körningarna. Mannen hade fått utvisningsbeslut men uppehöll sig illegalt i Sverige. Nu visar en ny granskning att han är långt ifrån ensam i sitt slag.

I granskningen framgår att tio taxichaufförer i Stockholms län har dömts för våldtäkter, sexuella övergrepp och sexuella ofredanden sedan oktober 2021.

Polisens utredare tror att det finns ännu fler våldtäktsmän bland chaufförerna men att de inte dömts.

– Det finns säkerligen ett mycket större antal. Det ska ju passera ganska mycket innan det når fällande dom, säger polisens utredare Johan Rebas till SVT.

Chaufförerna plockar upp berusade kvinnor efter festkvällar, kör dem till avlägsna platser och utsätter dem för olika typer av sexuella övergrepp. I domarna kan man läsa hur de utsatta kvinnorna berättar om maktlösheten och den enorma rädslan de känt när de inte kunnat ta sig därifrån.

I fallet med Abdirashid Adan Mohamud, den illegala invandraren från Somalia, var det svårt för polisen att sätta dit honom då han körde en taxibil åt företaget Bolt inloggad med en annan taxichaufförs identitet.

LÄS ÄVEN: Utvisad somalier körde taxi och våldtog kunder – utvisas igen MEN får återvända

Inte unikt för Stockholm

Men även i övriga landet finns taxichaufförer som dömts för olika typer av sexbrott. Sju taxichaufförer – utöver de tio i Stockholm – har dömts för sexuella övergrepp det senaste året. Ytterligare tre har åtalats men senare friats.

Hur många personer som har anmält sexuella övergrepp av taxichaufförer runtom i landet är emellertid oklart. Detta då polisen inte för statistik på anmälda brott utifrån yrkesgrupper.

LÄS ÄVEN: Mohamad FRIAS för sexövergrepp mot funktionshindrade – ”blev kränkt” i rättsprocessen