Bilder på Hussein. Faksimil Facebook.

19-åriga Hussein begick sexbrott mot 13-årig flicka: ”Kunde inte sitta på två dagar”

Åklagaren yrkade på att somaliern skulle dömas för våldtäkt mot barn. Men tingsrätten valde att rubricera brottet som sexuellt utnyttjande av barn. Straffet blev bara villkorlig dom och samhällstjänst samt skadestånd. 

Den 7 mars 2019, i en lägenhet i Insjön, hade den då 19-åriga Hussein Abdukar, från Somalia, analt och vaginalt samlag med en 13-årig svensk flicka. Han visste att flickan var under 15 år.

Flickan har berättat under polisförhör att hon visste att Hussein gick tredje året på gymnasiet. Efter att de träffats några månader tidigare ville han att de skulle umgås endast tillsammans med varandra.

Eftersom han var betydligt äldre än henne tackade hon nej. Via appen ”Snapchat” chattade båda tillsammans under ett par månader. Flera gånger hade han uttryckt om att vilja ha samlag med henne, trots att hon berättat och skrivit sin ålder för honom. Han visste även vilken klass i skolan hon gick.

Gjorde ont

När hon var i Insjön mådde hon dåligt, var ledsen och skrev till Hussein samt skickade foton på sig till honom. När hon umgicks med sin kompis frågade Hussein om de kunde träffas.

Efter att de träffats vid ICA gick båda till hans lägenhet och la sig på hans säng. Hon minns att han låste dörren, spelade igång musik och la sig på henne och hånglade med henne.

Hon blev stum, kroppen kändes som gelé och hjärnan stängdes av när han drog upp henne i sittande ställning. Efter att han tagit av hennes tröja, byxor och trosor klädde han av sig, ställde upp henne och lutade henne framåt så hennes rygg böjdes.

Han utförde analt och vaginalt samlag med henne. Enligt henne kändes hon ända upp till magen, när han penetrerade henne hela vägen, medans hon låg på rygg. Hon bet sig i tungan när det gjorde så ont för henne.

Hussein avbröt när hans bror kom till lägenheten. När hon tagit sig tillbaka hem till kompisen igen kunde hon inte sitta. Hon mådde dåligt och berättade för kompisen, och även senare för hennes far, om händelsen.

Skador i underlivet

Hemma hos sig hade hon ett rött streck på tungan, eftersom hon hade bitit så hårt när hon penetrerades. Under två dagar kunde hon inte sitta och drabbades av ångest samt haft svårt att kunnat sova.

Från domen:

Hussein begick gärningen med uppsåt. NN3 orsakades skador i underlivet av samlaget.

Hussein anhölls den 9 mars 2019 och häktades den 12 mars 2019. Uppgifter visar att han är ostraffad sedan tidigare. Han lämnade in ansökningshandlingar till Migrationsverket i februari 2016 och fick permanent uppehållstillstånd den 13 april 2016.

Endast samhällstjänst

Den 6 maj 2019 meddelade Mora tingsratt domen. Hussein Abdikadir Abdukar, medborgare i Somalia, dömdes för sexuellt utnyttjande av barn. Straffet blev villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst och 15 000 kr för Hussein att betala till flickan.

Den 6 december 2019 meddelade Svea hovrätt sin dom. Hovrätten dömer, precis som tingsrätten, Hussein för sexuellt utnyttjande av barn, istället för våldtäkt mot barn.

Från hovrättsdomen:

Åklagaren har yrkat att hovrätten ska döma Hussein för våldtäkt mot barn, istället för sexuellt utnyttjande av barn, och bestämma påföljden till fängelse. Vad gäller ersättning för sveda och värk ifrågasätter hovrätten inte att målsäganden mått psykiskt dåligt efter händelsen och att det påverkat hennes skolgång.

Den presenterade bevisningen är dock, med hänsyn till vad målsäganden själv och hennes mamma berättat om hennes mående innan den i målet aktuella händelsen, inte sådan att det kan uteslutas att även andra faktorer än Husseins gärning påverkat hennes mående.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom endast på så sätt att det belopp som Hussein ska betala till NN3 bestäms till 25 000 kr jämte ränta på det sätt som framgår av tingsrättens dom.

Åklagaren yrkade inte på utvisning för Abdukar, varför han får stanna i Sverige.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.