Allt fler svenskar drabbas av den statsfinansierade näthatsgranskaren Tomas Åbergs verksamhet. Ifjol slog han sitt eget rekord med 1400-1500 anmälningar för invandringskritiska uttalanden på sociala medier. Samtidigt får han beröm av en kammaråklagare som menar att anmälningarna är ”väl underbyggda” och att flera av dem går till åtal.

Förra veckan kunde Samhällsnytt avslöja att näthatsgranskaren Tomas Åberg ska på en skattefinansierad turné i södra Skåne där han förväntas tala om för pensionärerna att deras uttalanden på nätet kan leda till repressalier från staten och från Tomas Åberg själv. I en telefonintervju med Samhällsnytt ville Åberg inte svara på frågor om hur han ställer sig till att de ekonomiskt ansträngda kommunerna ålagts betala hans arvode för föreläsningarna.

LÄS MER: Näthatsgranskaren på skattefinansierad skräckturné – ska hota pensionärerna med polisen

Däremot råkade han avslöja hur många anmälningar han har gjort under 2019:

– Vi är uppe i 1400-1500 anmälningar, uppgav han till oss.

När Samhällsnytt ställde en följdfråga om att detta innebär att 2019 blev ett rekordår för verksamheten ville Åberg dock plötsligt ta tillbaka uppgiften och påstod att siffran gäller anmälningarna för hela perioden.

Samhällsnytt har kontrollerat detta påstående genom flera olika källor och funnit att det inte kan stämma – eftersom man enligt Åbergs egen uppgift som citeras i SVT i november 2019 har gjort drygt 5000 polisanmälningar totalt. Denna siffra ska alltså ha varit aktuell i november 2019 vilket innebär att ett flertal anmälningar har tillkommit till februari 2020. Enligt BRÅ polisanmäldes drygt 1000 hatbrott på nätet enbart under 2018. Näthatsgranskaren står för merparten av anmälningarna.

Uppgifterna ovan visar att 2019 har blivit ett rekordår för Näthatsgranskarens verksamhet och att den siffra som uppgavs av Åberg först som antalet anmälningar för 2019 sannolikt stämmer. Samma siffra  – 1400 anmälningar sedan starten – visas numera på Näthatsgranskarens hemsida – antagligen i ett försök att dämpa kritiken om massiva okynnesanmälningar som inte leder till åtal och belastar den hårt ansträngda polisen. Samtidigt uppger Åberg till SVT att han numera ”finslipar” sina anmälningar om hets mot folkgrupp – så att fler framförallt äldre svenskar blir fällda i domstol för åsiktsbrottet.

Kammaråklagare Marie Estberg ger beröm till Åberg i en intervju för Sveriges radio och menar att hans anmälningar är ”väl underbyggda” och gör det möjligt att driva fallen hela vägen till en fällande dom. På sin sida på Facebook stoltserade Näthatsgranskaren redan ifjol med att 236 svenskar har dömts till följd av anmälningar från organisationen – varav flera till fängelse:

https://www.facebook.com/nathatsgranskaren.se/posts/2458146644414001?comment_id=2459173504311315&reply_comment_id=2508232642738734

I lördags rapporterade Samhällsnytt om att en 52-årig man har dömts för hets mot folk grupp på Näthatsgranskarens anmälan efter att han kritiserat en utländsk kvinnomisshandlare på Facebook. Det återstår att se om Näthatgranskaren ska slå fjolårets rekord i år.

LÄS MER: 52-åring döms för hets mot folkgrupp – kritiserade utländsk kvinnomisshandlare

Tycker du att Samhällsnytts granskning av Näthatsgranskaren var intressant? Stöd då tidningen genom en donation! Klicka HÄR för mer information.