Nya siffror från Sveriges Biografägareförbund visar att antalet besökare som såg svensk film på bio under 2019 minskade med nästan en tredjedel jämfört med 2018, rapporterar SVT. Nu menar kritiker att filmstödet bör omfördelas.

2019 bjöd på en katastrof för svensk film. Inte en enda svensk film tog sig in på tio i topp-listan. Flest såg Disneys ”Lejonkungen” som hade 1 127 362 besök.

Andelen biljetter köpta till en svenskproducerad film landade på 13,2 procent. Resterande 86,8 procent av biljetterna köptes till utländskt producerade filmer.

Men två svenska filmer som hade premiär sent under året, ”En del av mitt hjärta” och ”Sune – best man”, hamnade på topplistan över de mest sedda svenska filmerna. Dessa räddade statistiken som annars hade varit omkring närmare 10 procent.

Biografägareförbundet rapporterar även att antalet biobiljetter som säljs till svensk film har halverats sedan 2014.

Filminstitutet hade krismöte – men ska inte förändra filmpolitiken

Biografägareförbundet har nu riktat kritik mot Svenska filminstitutet.

”Det finns nu anledning för Filminstitutet att se över hur filmstöden fördelas, att tänka mer på publiken redan på manusstadiet och när filmen produceras”, skriver SFI i ett pressmeddelande.

– Vi behöver bra svenska filmer som lockar till biograferna. En delförklaring till den kris som svensk film nu befinner sig i tror vi finns i att branschens erfarenhet och kunskap exkluderas. Vi tror också på att involvera publiken på ett tidigare stadie och våga väga in kommersiella aspekter i den kreativa processen. Där finns outnyttjade möjligheter att skapa kvalitativ film som ses på bio, säger Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografägareförbund.

Svenska filminstitutets VD Anna Serner har tidigare sagt att SFI inte längre kan åta sig att säkerställa många olika titlar på biograferna. Men efteråt sa hon att ingen förändring ska ske inom filmpolitiken – vilket bekräftades av kulturminister Amanda Lind (MP). Filminstitutet hade ett krismöte i december 2019 för att diskutera läget i branschen.

Mattias Karlsson (SD) vill se ny filmpolitik

I ett Facebookinlägg välkomnar Mattias Karlsson (SD) att Svenska filminstitutet ska börja tänka lite på publiken framöver. Han kritiserar ”socialrealism och vänsterorienterad identitetspolitik” och menar att publiken bryr sig mer om kvaliteten och innehållet i en film än om vilket kön, vilken etnicitet och sexuell läggning som filmskaparna har.