220 000 personer har nu skrivit på ett upprop i protest mot skadeståndet till den dömde syriske våldtäktsmannen Damir Al-Ali. Under fredagsförmiddagen lämnades en tjock bunt med namnunderskrifter över till Justitiekansler Mari Heidenborg.
– Hon var inte särskilt intresserad av att ta emot namninsamlingen, säger Jonatan Alfvén, som lämnade över protestlistan, till Samnytt.

Det har under fredagen gått två veckor sedan Justitiekansker Mari Heidenborg beslutade att staten ska betala ett jätteskadestånd till syriern Damir Al-Ali. Anledningen är att Al-Ali i efterhand anses ha fått ett för hårt straff för den våldtäkt han dömts till fängelse för. JK slog fast skadeståndet till 840 000 kronor – 60 000 kronor för varje månad Al-Ali satt inlåst för länge.

LÄS ÄVEN: Damir får nära en miljon i skadestånd efter kidnappningsvåldtäkter – fängelsestraffet var FÖR HÅRT

Att en dömd våldtäktsman får så mycket pengar i skadestånd har väckt starka reaktioner. Förra veckan startades en namninsamling i protest mot jätteskadeståndet. Bakom namninsamlingen står företrädare för den kristna organisationen Love and hope – som arbetar mot barnsexhandel i Asien. Under fredagsförmiddagen överlämnade organisationens företrädare Jonatan Alfvén listor med alla namn till justitiekansler Mari Heidenborg.

JK ville inte ta emot

Jonatan Alfvén berättar för Samnytt att det till en början var svårt att få till ett möte med Mari Heidenborg för att lämna över namnlistorna.

– Det var väldigt svårt att få en träff med justitiekanslern. Först fick jag varken träffa henne eller ens prata i telefon med henne. Jag försökte övertala dem och tillslut frågade jag hennes kollega om de förstår att människor kommer bli upprörda över det här agerandet, skriver Alfvén i ett mejl till Samnytt.

LÄS ÄVEN: JK vägrar svara på frågor om skadestånd till våldtäktsman

– Jag berättade även att oavsett vad de säger så kommer jag åka in och sitta i receptionen och vänta. Och kommer hon inte komma ner för att möta mig, då kommer jag dagen efter. Jag hade tänkt vänta ut henne. Drygt 30 minuter senare hade de ändrat sig och ringde och sa att de kunde träffas.

”Inte särskilt intresserad”

Alfvén påpekar på Facebook att det finns en stark folklig opinion emot straffrabatter, villkorliga frigivningar och andra ”hål” i rättssystemet som missgynnar brottsoffren. Han tycker heller inte att Mari Heidenborg verkade särskilt intresserad av att ta till sig av kritiken.

– Jag uppfattade tyvärr inte att justitiekanslern var särskilt intresserad av att ta emot namninsamlingen. Och när jag försökte förklara folkets åsikter så skyllde hon mest ifrån sig på lagarna och politikerna, berättar han för Samnytt.

– Jag påpekade dock för henne att hon är Sveriges justitiekansler, hon är juridikens statsminister. En av hennes arbetsuppgifter är att ge råd till regeringen. Hon har makt och hon bär tillsammans med politikerna ett ansvar över det specifika fallet, men även för hela det svenska rättssystemet.

LÄS MER: Staten betalade Damirs skadestånd till våldtagen kvinna