Peter Callsen skolkorridor

Peter Callsen. Foto: Göteborgs stad/Josefine Hulthén Åkerblom (CC BY-SA 2.0), mod

Inrikes

Tvärvändning: Elever kan slippa bli polisanmälda för brott

Publicerad 1/22/2019
Annons

Efter kritik från JO ska nu skolorna i Göteborg bli mer återhållsamma med att polisanmäla elever som begår brott. Som ett led i detta avbryter grundskoleförvaltningen sin överenskommelse med polisen om att alla misstänkta brott i och kring skolan ska polisanmälas.

Det var flera år sedan som Göteborgs stad ingick en överenskommelse med polisen om att alla misstänkta brott i och i anslutning till skolan ska polisanmälas. Men i ett utskick till skolorna som SVT tagit del av står det något helt annat, nämligen att skolorna istället ska vara försiktiga med polisanmälningar.

”Ser över avtal”
– Nu är vi en ny myndighet som tar ett samlat grepp över skolan i Göteborg. Då ser vi över överenskommelser och avtal. Det här avtalet har sagt att man ska polisanmäla alla brott oavsett på barnet och det har vi anledning att se över nu, säger Peter Callsen, chef vid grundskoleförvaltningens myndighetsavdelning, till SVT.

Justitieombudsmannen (JO) anser att skolorna ska vara återhållsamma med polisanmälningar, och framförallt för de som är under 12 år. De menar istället att socialtjänsten ska kontaktas.

”Skolan vår värsta brottsplats”
Peter Callsen menar att den tidigare överenskommelsen bryter mot lagen och att det är först nu de ser över avtalet. Samtidigt säger polisen att de inte anser att det inkommer för många anmälningar från skolorna, tvärtom.

– Vi tycker egentligen att man kanske till och med anmäler för få brott. Vi vet att det är väldigt många som är utsatta i skolan och det är kanske vår värsta brottsplats över huvud taget, säger Even Magnusson, kommissarie, till SVT.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons