Rekordmånga 27 personer sköts ihjäl i Sverige under årets fyra första månader. Det framgår av polisens senaste skjut- och sprängsammanställning.

27 ihjälskjutna är det största antalet för fyramånadersperioden januari till och med april sedan sådana sammanställningar började göras 2016. Förra året sköts åtta personer ihjäl årets fyra första månader och året dessförinnan var antalet femton för samma period.

Totalt har hittills i år 133 skjutningar rapporterats in till polisen, och utöver de 27 som dödats i skottlossningarna har 36 skadats. Omkring hälften av dem som skjutits ihjäl, tretton personer, har dödats i Stockholm.

31 detonationer

Månaderna januari till och med april i år registrerade polisen 31 detonationer i Sverige. Det är exakt lika många som under samma månader förra året, men en minskning jämfört med 2019 och 2020. 2019 rapporterades 40 detonationer in årets första fyra månader, och 2020 var antalet sprängningar under samma period 45 stycken.

”Sverige är i grund och botten ett tryggt land, men utvecklingen av den grova brottsligheten är allvarlig. Sätter inte samhället in åtgärder nu kommer vi se ett fortsatt grovt våld som riskerar att eskalera”, konstaterar polisen.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga ihjälskjutna i Sverige i år – ”En ökad våldsspiral”