En fyraårig pojke besökte närakuten i Kungsbacka med vad föräldrarna misstänkte var en bruten arm. Läkaren vid sjukhuset undersökte pojken genom att enbart känna på armen och skickade sedan hem familjen med värktabletter. En vecka senare hängde fortfarande Leos arm och föräldrarna sökte vård på annat håll – det visade sig vara en fraktur på underarmen.

Det var när 4-årige Leo Brusk hade ramlat och slagit i armen som föräldrarna sökte sig till närakuten för vård, rapporterar Expressen. En läkare undersökte Leo genom att känna med händerna och förklarade att det inte var någon fraktur.

Sedan skickade läkaren hem familjen med värktabletter. En vecka passerade och Leo använde inte armen alls utan lät den bara hänga.

LÄS ÄVEN: Patient skickades hem trots smärtor i huvud och nacke – hade hjärnblödning

Föräldrarna misstänkte att läkarens bedömning inte stämde och tog därför pojken till vårdcentralen i Kungsbacka. Det visade sig vara ett klokt beslut eftersom det utmynnade i remiss till sjukhuset i Kungsbacka som sedan ledde till undersökning av ortoped vid Varbergs sjukhus.

Vid en riktig undersökning kunde det konstateras att Leo hade gått med en fraktur på underarmen i en vecka och endast fått värktabletter som vård. Det var något som gjorde Leos pappa ursinnig.

– Då exploderade jag inombords. Det här finns inte. Stackaren har gått med en bruten arm i över en vecka, säger Stefan.

LÄS ÄVEN: Läkare bedömde andningssvårigheter som ”stress” – hade blodproppar och lunginfarkt

Vid besöket hos närakuten hade Stefan dessutom dessutom förtydligat för läkaren att det troligen handlade om en fraktur men att det kanske inte kommer märkas eftersom sonen har hög smärttröskel, vilket visat sig när han bröt armen vid ett tidigare tillfälle. Läkaren ska på den informationen endast ha svarat: ”Så där säger alla föräldrar”.

Vårdföretaget: ”Det sker alltid”
Vid närakuten i Kungsbacka beklagar man att Leo fick åka hem med enbart värktabletter. Mats Norin arbetar som verksamhetschef vid Capio Kungsbacka. Han berättar att man gett föräldrarna rådet att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ”för då kan vi se över våra rutiner så det inte sker mer”.

– Man kan se på avvikelser på två olika sätt. Det är naturligtvis tråkigt när det sker, men det sker alltid. Då får man göra allt man kan som verksamhet för att det inte ska upprepas igen, säger Norin.

LÄS ÄVEN: Kvinna dog efter 4 timmars väntan på akutoperation – IVO avslutar ärendet utan åtgärder