vindkraft-kraftledning-el
Ekonomi

40 procent dyrare elräkning att vänta: ”Nödvändigt och bra”

Publicerad 10/1/2021
Annons

Med nedstängda kärnkraftverk rusar de svenska elpriserna innan vintern ens har börjat. Till detta tillkommer ökade priser på gas, kol och EU:s utsläppsrätter. Priset spås fortsätta höjas kraftigt.

Aldrig förut har de svenska hushållen betalat så höga priser för sin el som i dag.

– Gas och utsläppsrätterna har aldrig varit så dyra och kolpriset är det högsta sedan 2008, säger Bjarne Schieldrop, råvaruanalytiker på SEB i Oslo, till SvD.

Svensk elproduktion släpper i princip inte ut någon koldioxid alls men påverkas ändå av kostnaden för kol, gas och utsläppsrätter då Europas elsystem är tätt sammankopplat.

LÄS ÄVEN: Nytt rekord för elpriset – vintern spås bli ’väldigt, väldigt dyr’

Ytterligare en faktor är att vattenkraftverkens vattenmagasin sinat på grund av att det har regnat mindre än normalt. Situationen har lett till att Karlshamnsverket i södra Sverige fått dra igång sitt oljeeldade kraftverk för att producera el.

– Vintern blir jättesvår, säger Schieldrop och spår att de högre priserna lär blir något som svenska hushåll får vänja sig vid även om de sedan kan sjunka något men inte alls till samma nivåer som innan pandemin.

30-40 procent dyrare

– Hushållen bör förvänta sig att deras elräkning kommer att vara 30-40 procent dyrare än vad den har varit i snitt de senaste tio åren, säger han.

LÄS ÄVEN: Elpriserna höjs ytterligare i höst – redan på rekordnivå

Att elpriset kommer att ”bränna hål i många hushålls plånböcker” menar Schieldrop kommer ”hjälpa miljön eftersom det möjliggör stora investeringar i förnybar energi”.

– Det är nödvändigt och det är bra.

LÄS ÄVEN: Rekordhögt elpris – trots sommar

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons