Kraven som innebär investeringar för hundratusentals kronor påverkar 500 bensinmackar i glesbygden där man redan i dag har små marginaler och erbjuder annan viktig samhällsservice som livsmedel och post.

Innan juli nästa år ska samtliga bensinstationers rör och ledningar vara rostskyddade för att minska risken för läckage, detta enligt nya föreskrifter från MSB. För de större bolagen innebär de nödvändiga investeringarna inga problem, men för de 500 mindre mackarna på glesbygden kan det bli dödsstöten.

Bensinstationerna på glesbygden har också ofta annan verksamhet som livsmedelsbutik, post och apotek – service som även den försvinner ifall macken läggs ned, vilket i sin tur påverkar hela orten.

MSB bakom nya regler – tar inte hänsyn

På MSB har man gjort en konsekvensanalys som visar att de nya reglerna kommer påverka många företag. Myndigheten är dock likgiltigt inför vilka konsekvenser den nya regleringen kommer att få och uppger att man inte kan ta hänsyn till att vissa företag har en pressad ekonomi.

Enligt många mindre mackägare handlar verksamheten ofta om att erbjuda en service och inte om att tjäna pengar, då inkomsterna från dessa verksamheter är små.

Jan Jonsson äger livsmedelsaffär och en bensinstation i Gargnäs utanför Sorsele.

– Vi tjänar inga pengar på det här, säger Jonsson SVT Nyheter.

Tre jobb motsvarar tusentals

En annan som påverkas på liknande sätt är Anders Skum i Ammarnäs.

– Jag har i så fall tre personer som blir utan jobb. Tre jobb i Ammarnäs motsvarar tusentals jobb i Umeå, säger Anders Skum.

De både hoppas nu på att tidsfristen för att införa de nya kraven förlängs eller att det skjuts till riktade medel.

– Utan en bensinstation så dör Ammarnäs, säger Anders Skum.