522 företag i konkurs under november: ”har ökat varje månad i hela landet”

Delningar

Det är dystra tider för allt fler aktiebolag i landet. Under föregående månad försattes 522 bolag i konkurs. Konkursnivåerna följer en ökande trend.

Sammanlagt har 5 678 aktiebolag försatts i konkurs hittills under 2018. För samma period under föregående år handlade det om 5 158 aktiebolag. På årsbasis ser Sverige en ökning av antalet konkurser med 10 procent. För det senaste halvåret är den ökningen kraftigare och når 22 procent, skriver kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

– Vi är inte förvånade över novembers dystra konkurssiffror. Sedan sommarens trendbrott har konkurserna ökat varje månad i hela landet. Vår prognos är att efter fem år med stadigt låga konkursnivåer så kommer vi detta år att få se en rejäl ökning, säger Henrik Jacobsson VD på Creditsafe.

Läs mer: Företagsklimatet kraftigt försämrat i storkommunerna

Det är främst små och medelstora företag som försatts i konkurs. Under senare år har det rapporterats om dystra tider för bolag som främst når sina kunder genom fysiska butiker. Orsaken är den kraftiga övergången till e-handel.

Sett till hela landet handlar det om 522 företag som försatts i konkurs i november och till följd av konkurserna drabbas 1 396 anställda. Det är en ökning med 25 procent jämfört med november 2017.

Två län som utmärker sig i statistiken för november är Gävleborg och Kronoberg. I Gävleborg har konkurserna ökat med 180 procent och för Kronoberg handlar det om en ökning på 167 procent. När det gäller statistik på årsbasis registreras flest konkurser i Örebro och Uppsala.

Dyster syn på ekonomin

Hushållens generella syn på den svenska ekonomin är fortsatt dystrare än normalt, rapporterar Konjunkturinstitutet.

– Enligt Konjunkturinstitutet har hushållens förtroende för ekonomin minskat. Det kan spä på detaljhandelskonkurserna ytterligare, speciellt om vi också går in i en lågkonjunktur, säger Richard Damberg, ekonom på UC till SvD.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

149 KOMMENTARER

 1. Sverige är spännande, fler konkar o fler folk dröser in i landet, hur f-n ska det gå till
  att få människor i produktion och betala SKATT, när firmor försvinner i 1000 tals..
  Snälla Röffen o löffen ge ett svar

  • Nix, Vi har fullt upp med att föra alla korkade svenskar bakom flötet och Annie har börjat koka sina högra doja med salt och kryddor för att göra den mör och mer smakfull, hoppla samtliga av valmanskårens 82%!

 2. Nu är ni orättvisa!
  Ja 522 seriösa företag gick i konkurs, men startade också 650 nya pizzerior och kebabställen. Räknas det inte?

 3. Dessa ARABISKA BUTIKER startas ofta med bidrag och det är väl ingen butik idag som inte får skattepengar till lönebidrag.
  Titta på dagligvaruhandeln så mycket folk med hucklen som börjat sin dagliga verksamhet där och ensamkommande är oxå en grupp som tar för sig

  MEN VARFÖR SKALL INTE HANDLARNA SJÄLVA STÅ FÖR KOSTNADEN

 4. Skulle inte tro att allt beror på ökad e-handel. En stor mängd av konkurserna är följden av orent mjöl i påsen . . . Brukar det inte vara ganska ’lönsamt’ för företagens ägare att ställa in betalningar?

  • Eller så är det horder av utlänskregistrerade företag som jobbar för 100 kronor i timmen.
   Polacker, albaner, estländare, mm.
   De tycker att det är jättebra löner och sänker hela arbetsmarknaden.
   Facket kan inte göra något så länge vi är med i EU.
   Fuck EU.

   • Facket kan inte göra ngt pga EU
    Det var dagens mest korkade . Vilka gömmer dessa svarjobbare . Kolla vilka dessa illojala sk företagare är ?
    Jo många som INTE vill ha invandring men hjälpa MIG går bra .

 5. ”konkurs”…. Jag kan inte låta bli att förundras när i princip alla pizzerior (3 st) här där jag bor bytte ägare nästan samtidigt…. Dags för nästa kusin att driva den ett tag för att sedan konka och låta den blomma upp igen när kusin nr 2 tar över…….. Själv kallar jag det nog bedrägeri!! (alla skulder puts väck)

  • Det är inte alltid dom behöver konka dom heller,har för mej att berikare slipper skatt och liknande hemskheter i åtminstone ett år,det är därför dom byter ägare hela tiden.

   • Vart har du fått detta ifrån?

    Har du en så kallad hobbyverksamhet som har en omsättning på under 30.000 per år kan du i vissa fall få en viss skattebefrielse exempelvis momsbefrielse.

    Det finns även i vissa fall möjlighet att söka ”starta eget bidrag” sedan 1984. Detta handhavs via arbetsförmedlingen.

    För det är väl inte så att du far med hörsägen?

    • För det första skrev jag”har för mej”Vilket beror på att jag inte kom ihåg dom exakta omständigheterna.Starta eget bidrag betalas ut till invällare och funktionshindrade som vill starta eget enligt AF,Funktionshindrade som vill koma tillbaks genom att starta eget säger jag inget om,men invällare som utnyttjar den här rätten genom att byta ägare stup i ett ger jag inte mycket för.

     • Inte alls Anders, men du menar uppenbarligen att alla pizzerior är skattebefriade? För det är vad du påstår i sista meningen.

      Det är även en enormt stor skillnad på omsättning och rörelseresultat (vinst) man kan omsätta miljoner utan att tjäna en endaste krona om man skall hårddra det hela.

     • Men om det är ett faktum måste du väl kunna belägga det?

      Tämligen lågt att försöka tillskriva mig åsikter jag inte har. Dock tycker jag att man alltid skall hålla sig till fakta. Det finns nog med problem utan att hitta på saker.

     • Att det bara är funktionshindrade och invällare som får starta eget fick jag reda på av AF själva på ett möte angående just starta eget.Skattelättnaden har en pizzagubbe själv berättat om,dessutom känner jag några pizzagubbar privat,min dotter jobbar åt en av dom.

     • Jo men vet inte hur man hittar det officiellt,fråga som sagt en pizzagubbe,dom brukar inte ens skämmas över det.

     • Aha, du försöker byta ämne nu för att du inte kan belägga ditt påstående, en gammal taktik.

      Jo visst finns det det, Moderaterna införde ju retroaktiv föräldrapenning för nyanlända samt vårdnadsbidraget. Dessa bidrag som högern införde har numera stoppats av regeringen Löfven.

      Högern med Moderaterna i spetsen införde ju även subventionerad vård och tandvård för illegala för blått femtio kronor.

  • Starta nyttbidrag gäller väl bara i 2 år….. När 2 år gott så konkar det och brocchan startar nytt.. 2 år med bidrag….. Standard namnbyte efter 2 år så….
   Finns ett ställe här man kan ställa klockan efter….

  • The swedish style. När asylantimus, som inte försörjer sig sig själv ökar, då skall fler dela på kakan. Då blir det mindre bit av den gemensamma kagan – kakan per capita. Alltså infödingarna får mindre i börsen att, spendera på inköp, asylanten köper inte något, som inte är absolut livsnödvändigt. Resten försvinner ut i periferin för asylantens fromma. Summa summarum omsättningen sjunker inom många branscher, arbetslösheten stiger och staten snuvas på skatt. Ett scenario, som uppskattas över hövan av de 82% dumsvenskar, som slaskar runt og hyggefiser.

  • Det finns inte avsättning för alla nybyggda bostadsrätter eftersom folk inte har möjlighet att låna till de belopp bostäderna kostar.
   En penningpolitik som har varit att kasta bensin på elden har drivit på prisutvecklingen och folks skuldsättning.
   Bostadsbyggandet bromsar nu in och nya projekt läggs på is om ingen avsättning finns för objekten.

   Spelar ingen roll att det saknas bostäder om ingen har råd att köpa dom.
   Hyresrätter behövs men är även dyra att hyra.
   De som hamnar i dessa hyresrätter är oftast klientelet som inte betalar själva utan det är du och jag som får betala via skattsedeln.

   • Varför dyrt att bygga ?
    Jo hört talas om karteller ?
    Byggmaterial karteller . Entreprenörkarteller
    Varför får detta pågå ?
    Svenskt Näringsliv bara pratar om enkla byggregler
    Politiker i kommunerna hjälper arkitekter att rita tjusigt
    Om men mindre eller medelstor entreprenör skall bygga , var köper han byggmtrl som betong osv
    Kolla vem som öger detta ?
    Ni SDare som omhuldar ert parti kolla Landskrona . SD och L i helig allians men vem styr byggande och förvaltningen . Vem säljer det kommunala fastighetsbeståndet ?
    Varför stoppar inte SD detta ?
    Jo jag vet så¨blir det när man kommer in i finrummet

 6. Så var det med det.Ockerhyror från främst norska investerare i dessa gallerior vilka dödar våra centrum.Även där dras företagen med ockerhyror . En tråkig utveckling .

 7. 7k agerar som att allt går såååååå bra för sverige.
  Smällen kommer då snart.
  Löfven & Co fortsätter bluffa och förneka de enorma problemen vi har.
  Lägg därtill kommande miljoninvandring så
  begriper även de klenaste hjärnor att en statskupp står för dörren.

 8. Är själv egenföretagare… Har f-n inte råd att åka på semester, inte råd med ett flott hus, inte råd med en flott bil…. All vinst går rätt ner i ett stort svart jävla hål, och i botten av hålet står 7K och gapflabbar!! Äckliga jävla land, hur blev det såhär???

 9. Naturligtvis är det sorgligt för den enskilde handlaren som tvingas lägga ned, men är detta så bedrövligt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, att folk väljer att handla på nätet istället? Vad är alternativet? Att staten håller olönsamma handlare under armarna med skattepengar?

 10. När makten med hot om våld kan plundra alla näringsidkare på obegränsade belopp i avgifter och skatter är det väl inte märkligt de går i konkurs. Utplundringen är ju socialisternas grundidé och livsluft.

 11. Skulle vara intssant att veta vilka det är som går i konkurs. Det har ju varit en del av bidragssystemet till invandrare att skaffa egna företag. Då har dom försvunnit från arbetslöshetsstatistiken inför valet som var nu i september.

 12. Löner och skatter,omkostnader ökar och timpriset består,därav många konkurser,det är bara början på något som kommer fortgå under lång tid framöver.

 13. Om det finns anställda i ”företagen” tar inte staten över ansvaret för lönerna för dessa? Under viss tid?.

 14. Kallas skatter. Skattar man sönder ett land sabbar man dess möjlighet att utveckla sig. Samma när när man ger bort väldärden till en massa immigranter som inte lyfter ett finger.

 15. Undrar vad ”enkla jobb” kommer att innebära i framtiden? Titta på gräs som växer i realtid och meddela när det ska klippas? Plocka älgskit i skogen? Andas?

 16. Ingen idé att upprepa det som sagts under senaste årtiondet om ”fiktiva värden” främst bostäder.

  Iden med att ”tillverka pengar” genom trixande som började praktiseras av ECB (Greklandskrisen?) och som Ingves varit tvungen att följa för att kronan inte skulle störtdyka börjar nu mer och mer ”ge resultat”.

  Som Ingves upprepat vid nästan varje ”hearing”: ”Detta har aldrig tidigare prövats så ingen vet hur det kommer att sluta”.

  Man behöver inte vara ”ekonom” för att förstå att den penningpolitik som förts ”worldwide” inte kan vara långsiktigt hållbar.

  Såg för några år sedan i SVT/Kunskapskanalen samtal mellan några av världens ”ekonomiska gurus” och fäste mig vid en som avslutade med: ”Så länge folk tror att en sedel har det värde som står på densamma fungerar systemet men om man slutar tro detta är det bara en papperslapp”.

  Vi har kanske inte kommit dit men det som sker förskräcker.

 17. Men men det finns alltid ett MEN, som Svampar ur jorden växer det upp Nagelmakeri, Frisörer, restauranger, tv/telef/datorförsäljning utan kvitto och inte förglömma Grönsakshandel med MASSOR anställda…Invandrare…!!

  Det är något som Inte stämmer, hur står det till med momsredovisningar och Sociala avgifter EFTERSOM det oftast är det som fäller Svenska Småföretagarna ….??

  Är Invandrarna BEFRIADE från dessa OK, tro…?

  Jag litar Inte ett dugg längre på att detta Samhälle fungerar som det är uppbyggt för Svenskarna…!!

  • Man kan få ett skattefritt år…
   Myglandet och fuskandet i Sverige är kopiöst!
   Förmodligen max 2 miljoner nettoinbetalare, resten tömmer på pengar.

   Jag anser att, tillför du inte, så ska du inte ha rösträtt.
   På deklarationen kan man redovisat hur många röstandelar man har blivit tilldelad pga de senaste 4 årens skatteinbetalningar, och kan strecka sig mellan 0.5-2.0 röster.

 18. Så alltfler av de sk ”enkla jobben” försvinner. Verkar inte som om 8-16 år räcker för att en välfärdsmigrant skall få ett jobb.

  • Man ta 18 till 20 åringar halvkirminella saker och låter dem få springa runt leka kårverksamhet i tunnelbanna under varumärket Lugna gatan. SA eller Brunskjota hade varit ett bättre namn på dem, för det klara inte av arbetsuppgiften det är bara låtsa jobb där idioter tro sej ha makt.

 19. Nu kommer skatthöjningarna hagla och konkurserna så som spön i backen. Med enorma kostnader för infrastruktur och bidrag till nya medborgare. Politikerna har har haft huvet i röven hela högkonjunkturen.

  • Kan någon förklara varför kronan har fallit så mycket under denna sk, högkonjunktur ?tror att det har varit doping med bla nollränta .nu är preparaten slut och abstinensen kommer.

   • Varför var räntan på 500%, när Ingvar Carlsson styrde Sverige? Jo! För Palme och Fälldin fattade avgörande beslut hösten 1985 .. Så är det när sossar skall styra Sverige, det blir fel.n

     • Det var Bildt men framförallt Dennis som hade ”lekstuga” under en kaosliknande vecka där Dennis satte marginalräntan till 16, 24, 75 och slutligen 500% i tre dagar för att dämpa all spekulation. Under den veckan tecknades inga nya bolån, bankomater var stängda.

  • Det enklaste vore att släppa åtminstone cannabis fritt, för att staten ska komma åt stora skatteintäkter och för att sno en av de kriminella gängens marknader och göra den legal istället.

    • Vad är alternativet?
     Att fortsätta ödsla enorma pengar på att jaga småflummare som i majoriteten av fallen faktiskt sköter sig, jobbar, betalar skatt och har ett helt vanligt liv;
     Att fortsätta se gangstergängen frodas och tjäna miljonbelopp på en marknad för en drog som är betydligt mildare och ger betydligt mindre skadeverkningar än alkohol;
     Att fortsätta låta samhället stå för de enorma kostnaderna för de gängkriminella händelser som är direkt förknippade med den illegala cannabismarknaden, såsom skadeskjutningar, dödsskjutningar, söndersprängda butiker och andra fastigheter osv.

     Ingen som väljer att tex röka cannabis blir hjälp av att det är illegalt och möjligtvis skulle fler pröva på det till en början om man släppte det fritt, men i längden skulle det antagligen vara till godo för samhället om det släpptes fritt.
     Vi har fler dödsfall pga överdoser i Sverige än i Nederländerna, där det är fritt fram att röka cannabis.
     I Norge och i Portugal har man ändrat inställning till att döma folk till tex fängelsestraff för att de brukar cannabis.
     De största alkoholtillverkarna i världen har nu investerat miljardbelopp i cannabismarknaden, så vad är det den svenska staten bekämpar?

     • Ingen frågar sig varför man måste bedöva sig med allehanda droger. Tror du inte att det skulle medföra konsekvenser om man skulle legalisera cannabis och den drogen skulle bli lika socialt accepterad som alkohol? Skulle folk sluta dricka och istället ta en vederkvickande holk till söndagssteken? Skulle det vara bättre om Berra rökte på varje dag efter jobbet istället för att dra ett par, tre sura Sofiero? Personligen tror jag att vi får ytterligare en drog på halsen och när cannabis är legaliserad så står nästa på tur, och nästa, och nästa…

     • De som vill röka gör det i vilket fall som helst. Skillnaden om det vore lagligt skulle vara att man skulle veta vilken kvalitet och hur starkt det är, att staten får in stora summor i skatt istället för att kriminella gäng får de pengarna och kan använda dessa i ytterligare kriminella syften, att polisen som sagt kan ägna sig åt att stävja annan viktigare brottslighet än att jaga småflummare och liknande.

     • Jag tror inte att det är så lätt, tyvärr. Staten kommer bara bli en aktör bland alla andra och kommer att behöva ha resurser för att bura in konkurrenter, som med ditt förslag fortfarande kommer att vara, olagliga. Nä, huvudfrågan är varför människor överhuvutaget behöver droger och i sådana mängder. Kanske bättre att ta tag i livet än att låta livet gå upp i rök.

 20. Det är rätt märkligt i förorterna att frisersalonger, pizzerior och småbutiker som säljer diverse krimskrams, kan överleva. Där jag växte upp, i en förort till Stockholm som nuförtiden är en no go-zone, finns det 3 friser”salonger” i samma lilla centrum.
  Jag var där för något år sedan för att se vad som blivit av min uppväxtmiljö, och det var som att komma till ett annat land, ett mellanösternland, och i frisersalongerna såg jag ingen bli klippt men det satt några män och pratade i vartenda en.
  Somliga regnar det uppenbarligen pengar över som manna från himlen, även om de inte gjort sig förtjänta av en enda krona i bidrag.

  • Bor i en förort till Stockholm. I Tunnelbanan ligger en butik, dom har alltid 70% REA.. Se aldrig en kund där. Hyran för en lokal i det läget bör vara 20k till 25k / månaden, plus att du skall ha personal och allt annat. Så du måste dra in minst ca 100 000:- i månaden för att bära alla kostnader.

 21. Alltfler företag väljer bort Sthlm nu. Det finns inte kvalificerad arbetskraft och inga utbildade kan flytta hit eftersom alla bostäder fylls med illegala flyktingar som varken kan eller vill arbeta!

  • Kan eller vill arbeta?….Myndigheterna tvingar inte heller en flykting att arbeta efter Migrationsverkets introduktionsprogram…
   Du får gärna leva på försörjningsstöd och andra sociala förmåner tills döden skiljer Dig från jordelivet, är parollen från myndigheterna.

 22. Det är inte lätt att bedriva företagsverksamhet i landet med världens högsta skatter. Allra värst är det för småföretagare.
  Höga skatter = mindre pengar till investeringar och expandering
  Men det fattar inte den kurrupta sossestaten som är hög på skatteknark.

  • Skatt är väl bra om den är lika för alla på riktigt, helst helt frivilligt och verkligen går till vettiga livsupphållande saker för samhället som polis och sjukvård och vägar. Inte en krona ska gå till allt nonsens som skatt verkar användas till idag utan hejd.

    • Hmm. Kanske om skatten är låg nog så spelar det ingen roll att den är progressiv. Sen kan den ju vara mer eller mindre progressiv. Men det monster vi har idag är helt orimligt.

     • Det beror lite på vilken åsikt man har om huruvida staten bör köpa tillbaka skola, vård, omsorg, kommunikationer i statlig ägo eller inte. Den har ju sålts ut de senaste decennierna p.g.a. EU:s s.k. ”race to the bottom” för att kunna sänka skatterna för de allra rikaste.

     • Om man ska argumentera efter rättvisa och frihet så borde skatten vara lika för alla. Argumenterar man efter vad som gynnar ett land kan man ju tycka progressiv skatt är bättre för det blir mer skattemedel så. Jag vill bara att skattetrycket minskar och att man får bestämma mer själv över vad man vill lägga sina resurser på.

  • Höga skatter behöver inte nödvändigtvis inte betyda mindre pengar
   till investeringar och expandering. Det beror även på vilka priser du
   kan sätta på dina produkter.

   Det är inte skattenivån som är det stora problemet, men det faktum att småföretag ska konkurrera med storföretag på orättvisa villkor. p.g.a. EU:s skatteparadis och frihandel. Storföretagen borde betala progressivt mer i skatt än småföretagen, och vi borde ha handelstullar mot låglöneländer och lågskattelnder. Det är EU som är allas vårt problem.

   • Som egenföretagare har jag sett vad de olika bidragen betyder för redan etablerade företag. Nystartade får anställda som går årsvis på statliga bidrag som löner, medans den som inte har bidragsanställda hamnar i en osund konkurrens situation. Lönekostnaden är den största utgiften för små företag, får en annan lönerna betalda av arbetsförmedlingen, slår det undan fötterna på den som inte får.

    • Det är djävligt märkligt att de kapitalister som kallar sig ”marknadsliberala” genomför det här, när det faktiskt slår undan benen på småföretagen, arbetarna och marknaden och gör dem alla beroende av staten genom bidrag.

     Det här är ingen rättvis konkurrens alls. Bättre då att nya företag betalar lägre skatt i början, s.k. progressiv beskattning, innan de kommer igång ordentligt, samt att ju ju mer företagen tjänar och gör vinst, desto högre skatt betalar de. De har ju en massa stordriftsfördelar som småföretagen saknar.

     En annan sak som skulle hjälpa fler i arbete vore givetvis sänkt arbetstid per vecka så att det blir lite sug på arbetskraft. Då slipper vi alla bidragsberoende människor som dessutom kommer få bättre självkänsla och känna sig som en del av samhället på riktigt och vilja assimilera sig, istället för att hålla på med en massa annan skit, ex. kriminalitet eller sekterism.

 23. Redan 2006 innan valet fick jag reda på att invandrare som startade företag fick 18 månader momsfritt…efter den tiden gick pizzan i konkurs men som tur var/år fanns det alltid en släkting(jodå då fanns det riktiga släktingar med)
  som lämpligt drev företaget vidare..i 18 månader..och så där fortsatte det.

  Kanske någon kan kontrollera hur det är idag ?
  Jag är inte förvånad om det fortsatt i alla dessa år…

  • Fanns ett hamburgerhak vid rådhusesplanaden Umeå tidigt 2000tal. Konka minst 2 gånger men samma namn o folk som jobba efteråt. En invandrare berätta för mig att de satte ut en lykta på bron när de hade knark o sälja. Roligast var nog när en som jobba på anstalten/fängelset där berätta att intagna hade haft nån pizzeria de ringde till o med kodord i beställningen fick de hascholja eller nån typ av annat knark penslat på pizzan. Där kan man snacka om käka en la maffia!

  • Det gäller säkerligen än idag. Nystartbidrag för invandrare som aldrig tidigare drivit företag är förmodligen en rutin i varje ”nyanländ” (sedan 15 år) familj.

  • Nej du har säker rätt. Dessutom många caféer och smörgåsbarer som prövat lyckan några månader i ett hål i väggen.

  • I moderaternas reklamfilm inför valet 2014 visades hur
   3-4 migranter hade skaffat en vagn där de sålde smörgåspaket.
   Idèn var inget fel på men när man köpt en vagn och skaffat
   nödvändiga tillstånd då börjar man så sakta inse hur många
   smörgåspaket du egentligen måste kränga för att få en anständig
   lön till 3-4 personer med Svensk skattelagstiftning.
   Då är det redan försent, då återstår bara budgetunderskott
   och konkurs.

 24. Enligt en polare på EBO ekobrottsmyndigheten Har en stor del av Nystartssubventionerade och lönesubv. invandrarägda närbutiker och sbabbmatsställen typ Kebab/ Pizzerior länge satt i system att kursa årligen efter att de maxat krediter och lönegarantier för massor av anställda ” bröder”.
  Tänk själva efter hur det är möjligt att utan massivt fusk gå med vinst när en gata kan hysa fem likadana butiker. och/ eller kebabhak. Samtliga med halva släkten anställd.

 25. Hur ska man uttrycka det; Sverige är finansiellt rö…nä, det är för grovt. Sverige har sysslat med fiskal sodomi, nja för svårt och ålderdomligt…nåväl Sverige är finansiellt akterskjutet.

 26. Världens högsta skatter. Politiker företrädelsevis Sossar skulle tvingas ”provköra” ett småföretag i 6 mån enl 7 dagarsveckan så får dom känna på hur
  roligt det är att betala skatt i ett land med arktiskt företagsklimat.

 27. Drar staten in bidragen för städbolag och mycket annat så kommer konkurserna ännu mer,inte mycket man kan driva utan fusk eller bidrag i det här landet.Mångkulturen kostar för staten och därför drar dom in på allt extra som dom har gett när det fanns pengar.

 28. De flesta som skriver här verkar vara samstämmiga, med kloka synpunkter och där dessa är helt riktiga.
  Vad som får mig att reagera är, hur kan Ni vara så kloka ?
  Jo Ni vågar säga sanningen som inte politiker vågar.
  Då är det helt ofattbart för mig att inte politikerna tar till sig detta.
  Dom borde vara rädda för framtiden.
  Men det som hägrar är deras löner,arvoden och allt annat fritt, som om inte det skulle räcka, så tar dom till fusk och bedrägerier.
  Därför räcker inte resurserna för dom äldre, sjuka,skolan mm,mm.

  • Felet är att de inte inser hur läget är. De kan inte förställa sig att pengarna kommer att ta slut. Vi bor ju i ”det rikaste landet” enligt de. Självgodheten och egoismen gränsar till storhetsvansinne.

 29. Det är en stor skillnad på länders framtid och tillväxt,det går inte att ge så stora bidrag till invandrare som inte bidrar eller kommer i ett riktigt arbete snabbt och lämnar bidragens värld som Sverige.Andra länders bidrag är en bråkdel av vad vi ger och därför kommer klara sej bättre en Sverige framöver.Någon som tror att någon med 20-30 tusen i bidrag vill eller komma i jobb,nix glöm det.Glöm inte att Reinfeld sa att vi har ej råd med folk i bidrag när han satt vid makten,konstigt att det är ok nu.

 30. Som sagt, statens bankrutt kan inte döljas hur länge som helst. Företag konkursar, statens skatteintäkter minskar. Frågan är hur länge regeringen kan hålla på så här?

  • Risken är att dom börjar låna stora belopp denna mandatperiod och sen är vi tillbaka med stor skuld igen,större en nu ska väl tilläggas.Dom skiter väl i att nästa regering får ta och reda upp skiten,bara det är ok när dom sitter vid makten.

   • Börjar låna? Vad är det regeringen har gjort sedan Reinfeldt gav upp? De lånar för full, så det är inget som kommer att börja.

    • Klart som fan att dom har lånat hela tiden,men statsskulden har också minskat för lite sen,men snart ökar den lavinartat igen och lär aldrig minska igen.

  • Tills katastrofen är ett faktum. Det målet har man arbetat mot i flera år. Om så inte varit fallet hade man omedelbart satt stopp för vansinnes invandringen som är ett bottenlöst slukhål i statskassan.

 31. När t.o.m. Sovjetunionen klappade ihop som då ansågs vara en supermakt, hur ska då lilla Sverige klara framtiden när det vankas en mörk framtid. Det är mycket märkligt att man ignorerar erfarenheter som är så historiskt omfattande. Inga kulturer har lyckats hålla sig undan nationella katastrofer hittills i världshistorien.

 32. Börsen brukar indikera en lågkonjunktur c:a 6-8 månader innan den inträffar på bred front i samhället. Börsen har börjat dala så sakteliga nu, så i mitten av nästa år bör lågkonjunkturen här.

 33. Snart kommer Amazon och äter upp resten av våra butiker, och all annan E-handel också, och tänk så bra med alla stora amerikanska datacenter som vi ska vara med och subventionera billig el till. Det skapar ju så många arbetstillfällen. Sverige går så det knakar, eller hur var det nu?

 34. Klart att de branschkunniga är förvånade. Vanligt folk är inte alls förvånade och man måste vara blind om man inte ser tecknen på dålig lönsamhet överallt. Och när näringslivet är borta finns ingen som betalar något till den offentliga sektorn. Och då är allt slut och ingen kan ens få gräs att växa längre.

  • Jämvikten mellan skatteintäkter och skattefinansierat har rubbats. Antagligen kommer staten att höja skatterna för att täcka ökade utgifterna. Resultatet blir ännu mindre skattebetalare som belastas hårdare och hårdare till slutet.

   Kurvan pekar nedåt, brantare och brantare.
   Stackare som sätts att vända kurvan uppåt, det blir inte lätt att återskapa 100 år på 4 år.

 35. internet utarmar handeln.
  till slut så räcker det med ett lager en distributör som tillhandahåller allt till alla.
  ingen mångfald där inte.

  • Så går det. Skattetryck eller feltänk hos handeln, kanske båda. Jag köpte original mobilbatterier på internet från Tyskland, halva priset mot postorder i sverige, (och de var inte original), samtliga var tillverkade i Asien där de kostade hälften av tyskpriset, allt inkl frakt. Så var ligger felet?

 36. Skattetrycket är för högt i Sverige. Samtidigt för mycket byråkrati och snåriga regelverk på grund av allt EU hittar på. Allt detta gynnar de stora företagen som lättare kan skatteplanera och effektivisera administrationen. Vet inte hur många gångar man hört från politiker att det ska förenklas för småföretagen. Men sedan händer inget.

  Handeln har det också svårt på grund av ökande problem med stölder, rån, inbrott och vandalisering. Inte konstigt att internethandeln expanderar. Många fysiska butiker har gett upp.

  Jag undrar om det inte finns en överetablering av pizzerior och matställen, som ofta drivs av invandrare. De överlever väl ett tag med hjälp av lönesubventioner. Men sedan? Byter ofta ägare.

 37. bara o tänk att allt är skattefinnanserat.. o det lönar sig inte att ha företag i sverige.. om man inte får subventioner via fk eller af….

  jag ger några år till .. sedan måste vi börja bilda unioner …

 38. Konjunkturer kommer och går. Även om många går i konkurs startas många nya företag. Det startas ca 5000 nya aktiebolag i månaden i Sverige.

 39. Vet hur det ligger till med dom såkallade nystartade aktiebolagen redan etablerade företagare lägger om sina bolag i en hög med nya bolag av skattetekniska skäl ! Men det skapar fan inga nya jobb! Dom konkurser vi ser medför oftast arbetslöshet för en del!

 40. Vi är på väg in i en lågkonjunktur. Inget konstigt alls med ökat antal konkurser – det är den första signalen på att konjunkturen vänder. Vänta bara tills kreditmarknaden ger vika om ett år eller så…

LÄMNA ETT SVAR