vapen-pistol-gäng-rånare-maskerade-tjuv

Noah Wulf, CC BY-SA 4.0 / FOG lowkey, CC BY-SA 4.0

Inrikes

60 stycken dödsskjutningar i år – NYTT REKORD

Publicerad 12/5/2022
Annons

På söndagen sköts en man i 20-årsåldern till döds i Södertälje. Det blev det sjunde dödsskjutningen i staden bara i år, och den 60:e i landet, vilket vida överstiger det gamla rekordet.

Det var vid halv åtta på söndagskvällen som polisen larmades om skott i Blombacka, Södertälje. Tre män greps skäligen misstänkta för mord och anhölls sedermera.

LÄS ÄVEN: Företagare i Södertälje ger upp: ”Vill sälja skiten”

Sedan tidigare har Södertälje lyfts fram som ett föredöme för arbetet mot den grova organiserade brottsligheten, något som under 2022 tog en diametral utveckling. Vid månadsskiftet september–oktober sköts tre personer ihjäl inom loppet av bara en vecka.

Söndagens dödsskjutning innebär nu 60 mord med skjutvapen i Sverige hittills i år. Det tidigare rekordet på 47 stycken från 2020 slogs redan i september.

Allvarligt läge

Från polisen målas en mörk bild upp av läget.

– Vi har ett synnerligen allvarligt läge i vårt land när det gäller den grova organiserade brottsligheten och våra resurser är ansträngda till det yttersta. Dessvärre går mycket åt fel håll fortfarande, sa rikspolischef Anders Thornberg på en pressträff nyligen.

LÄS ÄVEN: Gängkriget i Södertälje växer – kriminella patrullerar gatorna med vapen

Han framhöll också att siffrorna är ”otroliga” och att de sticker ut i Europa.

370 skjutningar

Räknar man antalet skjutningar totalt ligger de fram till december på 370 stycken i hela landet och antalet som ”bara” skadats ligger på 100.

Sprängningar

Vid sidan av skjutningarna bombas det också som aldrig förr i Sverige. Fram till december hade det skett totalt 179 incidenter där en sprängladdning antingen detonerat (85) eller det gjorts försök (31) alternativt förberedelse (63).

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
850Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons