Södersjukhuset

Genrebild. Faksimil Facebook

Inrikes

70-årig hjärtpatient med andningssvårigheter dog när syrgasen tog slut

Publicerad 6/27/2019
Annons

En äldre man med andningssvårigheter som rehabiliterades efter en kranskärlsoperation avled när en sjuksköterska missade att kontrollera nivån i syrgasflaskan.

Det var den 4 april 2017 som en man i 70-årsåldern hade svårt att andas och därför sökte vård vid Södersjukhuset i Stockholm. Patienten röntgades och läkarna påträffade en elakartad tumör i bröstkorgen, rapporterar Mitti.

LÄS ÄVEN: Kopplade urinslangen till blodomloppet på sjukhus – svullnade och dog

Omkring tre månader senare blev mannen opererad på Karolinska universitetssjukhuset. Men efter operationen upplevde mannen fortfarande svårigheter att andas vilket inte alls hade blivit utrett i samband med besöket hos Södersjukhuset.

Mannen fick genomgå en kranskärlsröntgen som visade att han hade förträngningar i tre kranskärl. Han var därför tvungen att genomgå ytterligare en operation men kön på Karolinska universitetssjukhuset var för lång, därför fick mannen istället en tid hos Universitetssjukhuset i Örebro.

Operationen genomfördes med ett lyckat resultat och mannen överfördes sedan till en rehabiliteringsklinik i Stockholms län. Vid kliniken skulle mannen få hjälp att andas med syrgas. När flaskan var slut skulle en sjuksköterska byta ut den. Bara en timme senare påträffades mannen död i sin sjukhussäng. Då insåg vårdpersonalen att nivån i syrgasflaskan hade varit för låg.

IVO ser inget samband
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar Södersjukhuset för att ha missat förträngningarna i kranskärlen. Vidare kritiseras även sjuksköterskan för bristfällig läkemedelsbehandling som strider mot patientsäkerhetslagen. Men enligt IVO finns det inte något tydligt samband mellan att syrgasen tog slut och patientens hjärtstopp.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons