Rullstolsburne Tommy Gärtner blir tvungen att ställa in sina läkarbesök på Huddinge sjukhus. Han har precis flyttat tillbaka till sin lägenhet efter att värden Einar Mattsson renoverat fastigheten, men man glömde informera om att hissen stod på tur.

Fastigheten på Tulegatan i Vasastan har precis genomgått en omfattande renovering och så sent som i början av året kunde Tommy flytta in igen efter att ha bott i en evakueringslägenhet i nästan ett års tid. Precis då han och hustrun hade återvänt och packat upp allt möttes de av en lapp där det stod att hissen skulle renoveras och kommer att vara avstängd under en månad.

– Det var hissfirman som satt upp lappen. Vi hade inte fått någon information av Einar Mattsson, som borde ha varit de första att informera oss. De borde ha vetat om hissplanerna innan vi flyttade tillbaka, säger Tommy Gärtner till Hem & Hyra.

Då paret bor på fjärde våningen kommer Tommy inte att kunna lämna lägenheten mellan den 17 maj och 11 juni. I samma fastighet finns även andra rörelsehindrade och äldre.

Hyresnedsättning

Hyresvärden har gått med på en hyresnedsättning på fem procent, vilket enligt hyreslagen anses vara en rimlig nedsättning för en icke-fungerande hiss. Men fem procent tycker Tommy är för lite i det här fallet och hade hellre velat ha en nedsättning på 50 procent.

Tanken var att även hissen skulle ha renoverats under det övriga arbetet men enligt Einar Mattsson blev delarna till hissen försenade på grund av pandemin. Man påstår även att man informerat om hiss och renovering i god tid vid flera tillfällen, något Tommy inte känner igen.

Hyresvärden kommer under renoveringen att erbjuda bärhjälp en gång i veckan. Man kommer även att ställa ut stolar vid varje våningsplan så de äldre kan vila sig.