En 78-årig rörelsehindrad kvinna i Östersund var fast i sin säng i en månad med ett infekterat sår på ryggen. Dottern upptäckte det djupa såret och larmade genast ambulans. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg skarp kritik mot Östersunds kommun.

I juni besökte Ulrika Eriksson sin mamma, en 78-årig rullstolsburen kvinna i Östersund i Jämtlands län. Ulrika upptäckte att mamman hade smärtor och beslöt därför att granska ett sår som kvinnan haft i en månad. Det blev en förskräcklig syn.

I samband med att förbandet togs bort luktade det illa och vällde ut var. Såret var omkring fyra centimeter djupt och omringat av svart död vävnad. Ulrika ringde direkt efter en ambulans, rapporterar SVT.

Den 78-åriga kvinnan opererades dagen efter att hon lagts in på sjukhuset. Ulrika förklarar att det var chockerande att se såret.

– Det var jättedjupt. Efter operationen kunde man se exakt hur djupt det var, då såg man ryggraden, förklarar dottern.

Ulrika uttrycker besvikelse när hon förklarar att hon haft förtroende för att hemtjänsten och hemsjukvården tog hand om hennes mamma. Dottern kan inte förstå hur personalen missat att ta hand om såret.

Hemsjukvården svarar
Chefen för hemsjukvården i kommunen, Lisa Marklund, ger sitt utlåtande om kvinnans smärtsamma situation i sängen.

– Det är bara att beklaga att det gick så här långt. Undersköterskor ska klara att lägga om sår, men här har det brustit, säger Marklund.

Anmälde till IVO
Efter händelsen valde Ulrika att anmäla Östersunds kommun till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Nu meddelar inspektionen sitt svar och det innehåller skarp kritik mot verksamheten. IVO anser att kommunen inte klarat av att planera och leda verksamheten ”på ett sätt som leder till att kravet på god vård i hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls”.