En fritidscheck på 800 kronor ska minska kriminaliteten och knarkandet bland Järfällas unga. Det är kommunalrådet Lennart Nilssons (KD) förhoppning.

Då Nilsson 2013 som dåvarande ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden gav uppdraget till förvaltningen att hitta den bästa förebyggande lösningen på missbruk och kriminalitet bland unga kom man med förslaget om fritidschecken.

Modellen kommer från Island där man i slutet på 90-taet hade stora problem med missbruk bland unga. Till 2012 hade man vänt situationen helt och ett av skälen uppges vara fritidschecken.

LÄS ÄVEN: Socionomer ska stoppa gängrekryteringarna

– Unga som bara har skolan som arena blir enbart definierad där. Klarar du inte skolan kan du lätt känna dig misslyckad. Men i föreningslivet kan du få ett annat sammanhang och det kan höja självförtroendet, vilket är en nyckelfaktor, säger Lennart Nilsson till Mitt i.

I september infördes den i Järfälla där unga får en check på 800 kronor per år, vilket sammanlagt kostar kommunen sex miljoner.

Genomslagskraft

Att en fritidscheck på 800 kronor per år ska innebära en sådan total helomvändning anser han inte vara naivt, trots att det i Sveriges fall handlar om en till hög grad invandrad problematik och på så sätt skiljer sig från Island.

– Det sa man på Island också och där blev de förvånade av genomslagskraften. Men det här är ingen quick fix, det är bara början på ett pussel som vi måste lägga. De andra pusselbitarna är en bättre skola och en tredje är bättre integration.

LÄS ÄVEN: Gängkriminaliteten i Göteborg ska stoppas – med kaffe och smörgås

Nilsson ser gärna att fritidschecken ökar successivt.

– På Island är den uppe i 2 500 kronor, där har man ökat år för år. Någonstans måste vi börja. Vi har provat fler fältare och fritidsgårdar i många år och det är bra, men vi kan inte fortsätta i samma hjulspår. Vi måste våga prova någonting nytt.

Positivt grupptryck

Förhoppningen är att checken ska leda till ett slags positivt grupptryck bland de kriminella.

– Det kommer bli en snackis bland unga. Man frågar varandra vad man ska använda sin check till och de som inte använder checken kanske blir ifrågasatta.