marcus-wilma-tishko

Faksimil SVT-video: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/85-frivilliga-dyker-efter-wilma-andersson

Inrikes

85 frivilliga dykare ska hitta Wilmas kropp – vill se styckmördaren Tishko få livstid

Publicerad 10/30/2020
Annons

Där polisen gått bet på att hitta styckmördade Wilmas kroppsdelar hoppas en grupp på 85 frivilliga dykare ha större framgång. 

Upprördheten var stor runtom i landet när hovrätten meddelade att man sänker påföljden för migranten Tishko Ahmed som i förra året hedersmördade 17-åriga svenska flickvännen Wilma när hon gjorde slut och sedan styckade och dumpade kroppen utom huvudet som han behöll i en plastpåse hemma.

LÄS MER: Hovrätten sänker straffet mot Tishko Ahmed för mordet på Wilma

Ett av skälen som hovrätten anförde för en lägre påföljd var att resten av kroppen inte hittats och att därmed dödsorsaken inte säkert kunnat fastställas. Tishko har valt att tiga om vad han gjort med kroppsdelarna och polisen har inte lyckats lokalisera dem.

En hypotes i brottsutredningen är att Tishko kastat kroppsdelarna i vattnet på ett eller flera ställen utmed sträckan Uddevallabron till Bäveån. Men polisen har inte hittat något när man draggat och skickat ned sina dykare.

LÄS MER: Wilma styckades med kökskniv när hon gjorde slut: ”Fick vad hon förtjänade, den lilla horungen

Efter den uppmärksammade och kritiserade straffsänkningen mobiliseras nu vad som tros vara den största dykinsatsen någonsin i Sverige. Detta i hopp om att lyckas där polisen gått bet och därmed i Högsta domstolen kunna få den som många menar rättmätiga påföljden på livstids fängelse återställd för mördaren Tishko Ahmed i stället för det tidsbestämda straff på 18 år (12 år efter avdrag enligt tvåtredjedelspraxis) som just nu är den som gäller.

Initiativtagare till dykinsatsen är Marcus Göthberg som tidigare hjälpt till i sökandet efter Wilma och blivit bekant med de mördade flickans mamma. Marcus berättar för statstelevisionen att mamman varit helt uppriven efter beskedet om straffsänkningen och att hon vädjade till honom att hjälpa henne.

– Det är ett samtal jag aldrig kommer glömma. Hon bad mig, snälla gör något.

Eftersom Marcus är utbildad dykare och uppvuxen i Uddevalla kan han vattnen i området och det kändes därför naturligt att han skulle leda ett initiativ av det här slaget. Vid sidan av enskilda dykare har flera företag där man upprörts över det brutala mordet och nu straffsänkningen ställt upp med sponsring för bland annat kostnader för kost och logi för de som kommer långväga ifrån.

LÄS MER: Wilmas misstänkta mördare fick avslag på ansökan om uppehållstillstånd 2007

Intresset har varit stort. Marcus har tillsammans med en annan eldsjäl, Cecilia Bengtsson, på knappt en vecka lyckats trumma ihop hela 85 frivilliga dykare. Dessa samlas i Uddevalla på lördag för att med fokus på vattnet vid Bäveån och dess utlopp omsorgsfullt söka av sjöbottnen utmed den sträcka där man tror att Ahmed kan ha gjort sig av med kroppsdelarna efter mordet eller kan ha drivit med underströmmar sedan de dumpades.

Hos polisen är man dock inte särskilt optimistisk om att de frivilliga ska hitta något som de egna dykarna missat. Sten-Rune Timmersjö vid polisens enhet för grova brott säger till SVT att han inte tror att resten av Wilma finns i vattnet men att han ändå har förståelse för frivilliginsatsen.

– Samtidigt förstår jag att familjen gör allt för att få avslut, det hade nog jag också gjort.

En alternativ hypotes som framförts när inga kroppsdelar hittats är att Tishko kastat dem i omgångar i sopbilen och att det nu därför är destruerade i sophanteringen.

SVT Nyheter väljer fortsatt att inte uppge mördarens namn eller visa bild på honom. Men menar att mordet inte har tillräckligt stort allmänintresse.

LÄS MER: SVT-chefer skyddar Wilmas mördare med pixling: ”Finns inte allmänintresse”

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
809Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons