Sveriges Radio har trots mångmiljardbudget levt över sina tillgångar och måste spara. Det gillas inte av profiler på statsradion som i flera fall mer är att likna vid inventarier i radiohuset. De menar att krav på att SR ska rätta mun efter matsäcken är ”förnedrande”, förödmjukande” och ”en skandal”.

Public Service har i år tilldelats en bra bit över 9 miljarder kronor för sina verksamheter, pengar som man i strid med vedertagna principer om beskattning har tillskansat sig en särrättighet att driva in från skattebetalarna, oavsett om dessa tittar och lyssnar på utbudet eller ej.

Levt över sina tillgångar

Statsradions andel är närmare 3,5 miljarder kronor. Under en längre tid har SR i brist på företagsekonomiska incitament låtit framför allt administrationen svälla och nu har man nått den gräns där det måste till ett sparpaket för att få debet och kredit att gå ihop.

Men i stället för att spara på den skenande byråkratin aviserar SR:s ledning att man tänker skära i programverksamheten. Eller så uppfattas det i varje fall bland medarbetare i radiohuset. Profiler som haft en garanterad statsfinansierad anställning i decennier känner sin trygga tillvaro hotad.

”Inventarie” i radiohuset protesterar

En av dem är Monica Saarinen, en känd röst för de som lyssnar på Ekots intervjuinslag. Hon har arbetat inom Public Service i 35 år och uppfattas av många närmast som en inventarie i huset.

Saarinen är inte glad åt att det nu måste sparas för att få ekonomin i balans. Tvärtom är hon mycket upprörd över besparingarna som hon kallar ”förnedrande”, ”en skandal” och något hon ”inte kan gå med på”.

Med tre och ett halvt decennium på Public Service innanför västen hoppas Saarinen på att hennes hot om att begära förflyttning och protester ”å det bestämdaste” ska ruska om ledningen till att tänka om, stoppa sparpaketet och låta budgetunderskotten fortsätta.

– Det här är en skandal, säger hon i en kommentar till facktidningen Journalisten.

Skickat ut upprop till medarbetarna

Saarinen har författat ett upprop som hon skickat ut till Ekots alla medarbetare där hon vädjar om stöd. Detta eftersom hon ”aldrig känt sig så maktlös” som när SR-ledningen bestämt sig för att hädanefter få plus och minus att gå ihop.

Bland annat har det väckt vrede på P1 Morgons redaktion att en person med titeln ”sändningkoordinator” ska rationaliseras bort. Överhuvudtaget är en stor del av förklaringen till SR:s underskott att antalet administrativa tjänster närmast exploderat.

SR-nestor: Antalet mellanchefer problemet

I en kommentar nedanför Journalistens artikel beskriver Per Gulbrandsen – som arbetat 35 år som SR-producent, reporter och programledare på Ekot, P1 och P2 – problemet så här:

– När jag började på SR (tack vare mitt scoop i Konsumentekot 1985) hade jag en chef mellan mig och VD. När jag slutade 2019 hade jag 8 (åtta) chefer mellan mig och VD.

Vana vid lågt arbetstempo

På Sveriges Radio har arbetstempot varit omvittnat måttligt. I en intervju med medieprofilen Ivar Arpi nyligen berättade frilansjournalisten Joakim Lamotte, som tidigare arbetat länge inom Public Service om när han kom till SR som nybliven journalist:

– Jag fick i uppgift att göra ett reportage som skulle vara tre minuter långt. Jag frågade när det skulle vara klart. Om tre veckor, svarade de. Men det kunde jag göra på två dagar, tänkte jag, och så gjorde jag det och satt sedan och vilade i några veckor.

Måste arbeta varje dag i stället för varannan

Medarbetare som Monica Saarinen, som i 35 år vant sig vid denna arbetstakt tycker dock att hon har ”en stressig vardag som kommer att bli än stressigare efter att sparpaketet genomförts” när man kommer att behöva jobba varje dag i stället för som hittills bara varannan.

– Sändningsdagarna är sjukt stressiga som det är. När man kommer hem från en sändning är man helt slut, man är urlakad, klagar Saarinen.

Att då ha en vilodag framför sig då man kan ta det ”lite lugnare” har gjort att ”det går att leva med den stressen” förklarar hon. På de lediga dagarna kan man sitt och filosofera, grunna på och föda fram nya ”inslag i programmet”.

– Man […] slår sönder en redan trasig redaktion, menar Monica Saarinen.

Stresskänsliga journalister sjukskriver sig

Hon vittnar om en arbetssituation på Studio Ett som hon tycker har varit ”otroligt jobbig”. Stresstålighet har traditionellt varit en egenskap som förknippats med journalister då nyheter är en färskvara och ska i tryck eller ut i etern så snabbt det bara går.

Men på SR, där man vant sig vid ett lojare tempo saknas i många fall den egenskapen. Saarinen berättar att flera personer i den fasta personalstyrkan har sjukskrivit sig i månader när de när de upplevt att det varit ”en rörig arbetssituation”.

Trotjänaren spekulerar i att det med sparpaketet kommer att bli ännu fler sjukskrivningar bland de stresskänsliga medarbetarna där många är ilskna över att inte få några ”långhelger”. Personligen upplever hon sig trampad på av SR-ledningen på grund av att prestationskraven höjs en smula:

– Jag känner att hela min yrkesstolthet är förödmjukad. De förnedrar mig.

Alla inte lika upprörda

Saarinen hävdar att det som nu sker är det värsta hon upplevt under alla de 35 år som hon arbetat som programledare på Public Service. Hon har fått ett visst stöd sedan hon skickade ut sitt massmejl i radiohuset. Men de flesta är inte lika upprörda över att kanske behöva öka arbetstempot en aning.

Den majoritetsreaktionen tolkar Saarinen inte som att det stora flertalet ser besparingarna som rimliga. I stället menar hon att de anställda har skrämts till tystnad.

– Det finns en tysthetskultur kring det här sparpaketet som är helt förödande, hävdar hon.

Skrev kravbrev till ledningen

Vid sidan av massmejlet till medarbetarna har Saarinen även författat ett brev i egen sak till SR-ledningen i vilket hon frågar vad den kommer att göra för att säkerställa att hon ”inte ska bli sjuk på jobbet”. I brevet hotar hon med att annars kräva att bli omplacerad.

Så långt som att helt överge den skattefinansierade tryggheten genom att säga upp sig är hon däremot inte beredd att gå. Saarinen har endast ett år kvar till pensionen.

Svårt hänga med i digital omställning

Som 65 år gammal upplever Saarinen det svårt att anpassa sig till den digitala omställningen där det måste gå lite snabbare än på ”ångradions” tid. Att ”fokusera på att vara snabbast digitalt” anser hon ”slår sönder dem som jobbar med gammal radio”.

Saarinen går tillsammans med två andra SR-profiler till storms mot besparingarna även i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Sparpaketet är planerat att sjösättas om en knapp månad, den 1 april. Men SR-ledningen aviserar att det till följd av turbulensen bland vissa medarbetare kan bli förseningar.

LÄS MER: SR-journalister rasar – får för mycket att göra