Genrebilder. Faksimil Instagram / Foto: Piqsels

Inrikes

90-åriga kvinnor rånade i sina hem

Publicerad 9/12/2021
Annons

En 90-årig kvinna i Vara vaknade av att en inbrottstjuv stod vid hennes säng. Samma natt rånades en jämgammal kvinna i Partille av ett maskerat gäng. Rånarna är fortfarande på fri fot.

Kvinnan i Vara upptäckte att mannen hade sökt igenom stora delar av huset innan hon väckts av hans rotande. Den ensamme rånaren flydde snabbt från platsen när kvinnan vaknat.

Enligt polisens händelsenotis stal han en svart damcykel från grannen och försvann. Ett flertal vittnen uppges ha sett mannen lämna platsen.

Kvinnan kom dessbättre inte till fysisk skada under inbrottet. Polisen spärrade av bostaden för teknisk undersökning men har ännu inte gripit någon misstänkt.

Enligt Skaraborgs Nyheter misstänks tjuven ha rört sig i området en stund innan inbrottet. Polisen efterlyser därför iakttagelser vid tidpunkten för inbrottet, strax innan klockan sju på lördagsmorgonen. Inbrottet skedde på Hovslagaregatan i Vara.

Har du information gällande inbrottet i Vara: Ring polisen på 114 14 och be att få prata med polisen i Lidköping eller mejla till [email protected].

LÄS ÄVEN: Polisen ska stoppa åldringsbrott med vykort: ”Hoppas det är ett bra sätt”

Maskerade män trängde sig in

Dagen innan tog sig tre maskerade män in i bostaden hos en 90-årig kvinna på Hubertusvägen i Partille utanför Göteborg, Männen trängde sig in i kvinnans bostad  och tilltvingade sig bland annat hennes bankkort.

– Kvinnan har inte kunnat göra motstånd med tanke på hennes ålder, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson för polisregion Väst, till Aftonbladet.

När rånarna lämnat platsen kontaktade kvinnan anhöriga som i sin tur larmade polisen, dock inte förrän under lördagsmorgonen. Inte heller i detta fall har polisen gripit någon misstänkt.

– Med tanke på den tid som har gått sedan brottet blir det svårt att gripa någon på bar gärning, men det kan hända att det finns uppgifter och spaningsuppslag som kan leda till ett framtida gripande, säger Ostler till Expressen.

LÄS ÄVEN: Rånade 83-årig kvinna med rollator vid bankomat och knuffade henne handlöst till marken

Åldringsbrotten ökar

Enligt Ostler ökar åldringsbrotten. Han uppmanar äldre att alltid vara misstänksamma mot människor de inte känner och aldrig släppa in någon utan att först kräva att få se en tjänsteidentifikation genom titthålet.

– Att de här äldre människorna, som har jobbat och kämpat hela sitt liv för att få lite lugn och ro på ålderns höst, ska bli utsatta för den här typen av brott… Det är avskyvärt, säger han.

Polisen: Romer bakom flertalet åldringsbrott

I samband med den debatt som uppstod kring polisens kartläggning av organiserad romsk brottslighet, det så kallade romregistret, för några år sedan tog SVT Veckans brott upp bakgrunden till att registret upprättats. Man återutsände också ett tidigare inslag ur sitt arkiv i vilket polisen berättar att så många som 8 av 10 åldringsbrott begås av personer och ligor från den romska gruppen.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons