sjukhus-83673b-pixabay
Inrikes

90-åring dog efter 11 timmar på akuten utan hjälp – blodig och naken

Publicerad 6/16/2018
Annons

En sjukhusskandal har uppdagats där en man i 90-årsåldern dött efter att ha väntat på akutmottagningen i 11 timmar. Tillsynsmyndigheten IVO har nu riktat skarp kritik mot Skånes Universitetssjukhus(SUS) i Lund.

Händelsen inträffade i februari 2016 när mannen slog sig hemma i badrummet. Hans tillstånd blev snabbt värre och när han tagit sig till akuten var han nedkyld, blodig, och hade feber. 90-åringen ska dessutom sedan tidigare haft ett besvärligt sjukdomstillstånd då han led av både KOL, diabetes och högt blodtryck.

Det var på grund av platsbrist som mannen tvingades vänta i hela 11 timmar på att få vård. Under väntetiden ska han inte heller ha tillhandahållits mat eller vatten. Först efter 10 timmar kom beskedet att mannen istället skulle transporteras till ett sjukhus i en annan stad, Kristianstad, där det fanns mer plats.

På mottagningen i Kristianstad var man förskräckt över hur han hade behandlats på SUS. Enligt 90-åringens dotter var det kaos och fullt med patienter på akuten i Lund. Dagen efter händelsen förvärrades faderns tillstånd ytterligare och på kvällen vid klockan 22.40 slutade mannens hjärta att slå.

Tillsynsmyndigheten IVO kritiserar i starka ordalag behandlingen av mannen på akuten i Lund. De skriver i rapporten att personalen har brustit i sitt arbete, att vården i stora delar var bristfällig, och att han inte visades tillräcklig omtanke och respekt.

Den 2 juni berättade Samhällsnytt om hur hotad personal på SUS i Lund utrustats med kroppskameror. På grund av de ökade hoten har personalen även fått utbildning i självförsvar och börjat använda skyddsutrustning.  Akuten har också utrustats med övervakningskameror för att förebygga och hjälpa till att utreda hotfulla incidenter.

”Min far var läkare, ägnade sitt liv åt att verkligen bry sig om sina patienter. Det är smärtsamt att tänka på hur han själv behandlades”, skriver dottern kritiskt i sin IVO-anmälan av händelsen.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
760Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons