När en svårt sjuk man i 90-årsåldern skrevs ut från Specialistvårdsavdelningen vid Medicinkliniken i Umeå hann han inte ens komma hem. Han avled under taxifärden.

Mannen var svårt lungsjuk och hade hjärtsvikt men skulle köras hem med en bårtaxi – med syrgas – till ett korttidsboende i Vindelns kommun. Detta efter att ha vårdats, och haft kontakt med det palliativa vårdteamet, på sjukhuset i Umeå.

Men resan på fem mil tog hela tre timmar och 40 minuter, och varför det tog så lång tid är enligt anmälan till IVO oklart. När mannens anhöriga skulle möta upp honom vid boendet fick de en chock.

LÄS ÄVEN: Kvinna blev hemskickad från sjukhus – avled på akuten

Sjuksköterska har anmält händelsen

– De anhöriga var där och mötte upp vid boendet. De var glada att han skulle få komma hem, men hamnade i chock, säger Fausta Marjanovic, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vindelns kommun, till SVT Nyheter Västerbotten.

Fausta Marjanovic, som själv anmälde händelsen till IVO då hon inte fick ta del av resultatet från sjukhusets egen utredning, misstänker att bristen på vårdplatser vid Norrlands universitetssjukhus kan vara en anledning till tragedin.

– Jag känner att utskrivningar ibland är väldigt snabbt gjorda, de tänker inte på resan hem och vad som händer när patienten kommer hem. Ibland har det inte ens tagits ut kanyler och infarter vid utskrivning.

LÄS ÄVEN: Avled efter att hjärtinfarkt missades