kenan rullator2

Arkivbild/Kenan Habul. Foto: faksimil Twitter

Inrikes

92-årig kvinna rånades och misshandlades i Malmö: ”Hon var helt svartlila i ansiktet”

Publicerad 1/18/2020
Annons

Strax innan nyår blev en 92-årig kvinna brutalt nedslagen och rånad i sitt eget hem. Hon fickblödning i hjärnan, frakturer i ansikte och på en halskota. ”Hennes liv är i praktiken slut. Hon vågar inte flytta tillbaka till sitt hem och klamrar sig förtvivlad fast vid mig varje gång jag måste gå”, skriver dottern.

Det var den 28 december överfallet skedde i Limhamn, Malmö. Det ringde på dörren och den 92-åriga kvinnan, som är dement och går med rullator, öppnade dörren stod flera rånare på andra sidan. En av rånarna hade kommit in genom porten efter att ha sagt att han skulle besöka sin mormor.

Hon blev därefter svårt misshandlad. Hennes dotter fick reda på det hela dagen efter, då hon var på besök i Stockholm. Mamman hade lyckats larma 112 själv varefter hon förts svårt till sjukhus.

– Hon var så vanställd, hon var svartlila i hela ansiktet och ner mot halsen. Hon var neddrogad av smärtstillande och ångestdämpande, så jag fick inte riktigt kontakt med henne. Jag har blivit nedstämd, jag har blivit ledsen. Det är en sorg så klart att se sin mamma så, sa dottern Chris Marschall till TV4.

”Känner först inte igen henne”

I Sydsvenskan skriver dottern ett inlägg om det som hände. Hon beskriver första gången han ser sin mor på sjukhuset, att hennes ansikte var blålila och ”uppsvullet till oigenkännlighet”.

Hörseln är borta liksom minnet. Läget är initialt kritiskt och dialogen med läkarna handlar om vad jag anser om mor plötsligt slutar andas. Låt henne somna in, säger jag.

Hon fortsätter med att beskriva hur hon även fått allvarliga psykiska skador, så här i slutet av livet.

Efter cirka fjorton dagar på sjukhuset är mor förflyttad till ett korttidsboende för rehabilitering. Då och då skjutsas hon till Sus för röntgen och ortopedisk uppföljning. Hennes liv är i praktiken slut. Hennes kropp är full med smärtstillande och ångestdämpande tabletter. Hon vågar inte flytta tillbaka till sitt hem och klamrar sig förtvivlad fast vid mig varje gång jag måste gå.

Besöken är påfrestande; att se in i hennes gamla rädda ögon är smärtfyllt och skapar ångest även hos mig. Hela vår familj är förtvivlad. Aldrig trodde vi att en älskad mor, mormor, farmor, svärmor skulle bli svårt misshandlad och tvingas leva sin sista tid i livet med ett stort trauma i kropp och själ.

Chris Marschall jobbade under 14 års tid som chef för Kultur Skåne.

Migrantsmugglande journalist kritiseras

På nätet har reaktionerna varit flera. Av de som upprörts av våldet är Aftonbladets f.d. journalist, numera på Sydsvenskan, Kenan Habul som skrev att han ”finner inga ord längre och är inte förvånad.”

Men Samhällsnytts reporter Egor Putilov kritiserar honom för vad han menar är hyckleri och kopplar fallet till invandringen.

År 2015 reste nämligen Kenan Habul tillsammans med flera andra journalister från Aftonbladet till Grekland för att personligen hjälpa till att med migrantsmugglingen till Europa.

– Det kändes viktigt och bra”, kommenterade hans kollega och numera journalist på SVT Carina Bergfeldt då.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons