vera-oredsson-hmf-feature

Bild: Polisens förundersökningsprotokoll

Inrikes

95-åring åtalas – skrev att ”Araber och Afrikaner förstör vår kultur”

Publicerad 6/20/2023
Annons

Vera Oredsson, tidigare partiledare för Nordiska rikspartiet, åtalas i Falu tingsrätt för hets mot folkgrupp. Det är tredje gången Oredsson åtalas för det brottet. Hon har tidigare två gånger friats i domstol.

Det är i april förra året som Nordiska motståndsrörelsen skriver om Sveriges Nato-ansökan på sin hemsida Nordfront. En av dem som kommenterar texten är Vera Oredsson.

Hon skriver bland annat att ”Faran ligger i att Araber och Afrikaner förstör vår kultur med rasblandning, kriminalitet” samt ”Att moralfördärvet av alla bokstavs sexavarter sänker mänskligheten till bottennivå”.

Vera Oredsson åtalas för denna kommentar. Faksimil

Det är två textstycken som en åklagare i Falun anser är brottsliga. Den 95-åriga nazistprofilen, som på senare år varit engagerad i Nordiska motståndsrörelsen, åtalas nu därför för hets mot folkgrupp. I polisförhör vare sig erkänner eller förnekar hon brott.

Tidigare processer

Oredssons inlägg polisanmäls av Jurudikfronten – en vänstergruppering som bedriver aktivism genom att polisanmäla eller driva juridiska processer mot upplevda politiska motståndare.

Det är inte första gången Vera Oredsson åtalas för brott. 2018 dömdes hon av tingsrätten för hets mot folkgrupp sedan hon vid en demonstration gjort en hälsning som av vissa uppfattades som en nazisthälsning. Hon friades senare av Svea hovrätt.

Förra året åtalades hon för en Pridefientlig kommentar hon skrivit 2018, men friades redan av tingsrätten.

Oredsson åtalades även på 70-talet för brott mot lagen om politiska uniformer, men friades även den gången.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons