En äldre kvinna med brutet ben kördes med ambulans till Mölndals sjukhus för att få akutvård. Ett dygn senare skickades hon hem igen i taxibil för att vårda sig själv. Vårdpersonalen uppges ha visat kvinnan hur hon ska ta sprutor på egen hand. Samhällsnytt har talat med kvinnans son som är kritisk till hur sjukhuset agerat.

På lördagen började flera bilder cirkulera i sociala medier som visar hur 97-åriga Erna sitter på en köksstol med ett blåfärgat ben. Bakgrunden till skadan är att hon en natt föll och skadade sig vid ett toalettbesök. Därefter avvaktade hon natten ut men benet svullnade upp och hennes familj larmade ambulans.

På akutmottagningen konstaterade läkare att Erna har ett benbrott men att hon är för gammal för att bli opererad. Sjukvårdspersonalen lade in kvinnan en natt och dagen därpå lärde man henne gå med en så kallad gåstol. Sedan satte vårdpersonalen henne i en vanlig taxibil tillbaka hem tillsammans med utrustning för att vårda sig själv i hemmet.

Erna transporterades hem i taxi. Ernas son Dana som skulle hjälpa till med hemkomsten uppger att den gamla kvinnan ”i princip dumpades” utanför sitt hem och att det var ren tur att han anlände samtidigt som taxichauffören.

Sonen fick sedan veta från farmor att hon nu skulle vårdas hemma på egen hand med sprutor och tabletter. I ett inlägg på Twitter ventilerar Dana sin frustration:

”Jag ringde dem. De lärde mig att ge sprutor och hur benstödet fungerar på telefon men jag vet inte om jag klarar det.”

Sjukhuset: ”Vi visade Erna hur man gör”
Samhällsnytt kontaktade på lördagen Dana för att få veta mer om sjukhusets behandling av Erna. Han berättar för oss att familjen är frustrerad över hur framstressat sjukhuset har skickat hem den gamla kvinnan.

Dana ser händelsen som ett tecken på hur han tycker att samhället har förändrats. Han berättar att det samhälle han växte upp i – där tog man hand om de gamla och svaga.

Erna kom hem med en hållare för benet, gåstol, ställning för att underlätta vid toalettbesök och någon form av rem som hon skulle använda för att träna benet genom att lyfta det. Hon berättade för Dana att sjukhuset skickat med en instruktion och läkemedel.

– Men jag hittade ingen instruktion och inga tabletter. Då ringde jag till sjukhuset som hänvisade till att Erna ska hämta ut det hos apoteket trots att hon brutit benet. De påstod också att hon hade fått instruktionen med sig i handen, säger sonen.

Dana åkte till apoteket för att hämta ut läkemedlen men där hade receptet inte inkommit. Efter väntan kunde han dock hämta ut tre läkemedel åt Erna. Det var olika värktabletter och ett paket sprutor. Dana reagerade med förvåning över sprutorna som han tidigare inte hade hört något om och frågade vad det handlade om.

– De skulle man sticka i magen på Erna informerade apotekspersonalen. Jag frågade, ”vem ska göra det?”. De hänvisade då tillbaka till sjukhuset, fortsätter sonen.

Han ringde återigen till sjukhuset för att bland annat höra hur det skulle gå till med sprutorna.

– Då berättar sjukhuspersonalen, ”ja men vi visade Erna hur man gör. Hon ska sticka de strax under naveln. Tar skinnet i ena handen, knöglar till det sedan sticker hon i 45 grader och sprutar hela innehållet i”, säger Dana.

Över telefon yttrade han kritik mot upplägget och sade att den 97-åriga kvinnan inte kan behandla sig själv med spruta.

– Personalen sa att ”det är inga problem” och om inte annat skulle jag hjälpa till, återberättar han.

”Vanvård i världsklass”
Det är många som har reagerat på behandlingen som den äldre kvinnan fått utstå. En person spinner på socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) berömda inlägg om ”sjukvård i världsklass” och skriver istället ”vanvård i världsklass”.