En äldre kvinna i Södermanland med andningssvårigheter misstänktes ha drabbats av COVID-19 och läkare beslutade om palliativ vård. Men detta skedde helt utan undersökning eller provtagning. Det konstaterades senare att kvinnan inte led av coronaviruset. Men då var det försent och kvinnan dog.

Det var omkring påsk som 98-åriga Karin Wigertz insjuknande på äldreboendet i Katrineholm. Innan dess hade Karin varit pigg, deltagit i aktiviteter och skött sysslor som matlagning på egen hand.

LÄS ÄVEN: S-politiker utan meriter fick toppjobb som vårdchef – gav klartecken till massdöd för corona-sjuka äldre

Sjuksköterskan vid äldreboendet kontaktade en läkare för rådfrågning men någon provtagning eller undersökning blev det aldrig tal om. Läkaren bedömde istället direkt att det handlade om COVID-19 och beslutade att Karin skulle stanna kvar på äldreboendet och få palliativ vård – vård i livets slutskede.

Det skulle emellertid visa sig att läkaren haft fel i sin bedömning över telefon och att Karin inte bar på coronaviruset. Men det dröjde fem dagar in i vårdbehandlingen innan antibiotika sattes in mot den bakteriella infektion hon egentligen drabbats av. Det var då för sent att rädda livet på Karin som aldrig tillfrisknade och istället avled.

Anhöriga fick inte veta

Det framgår att Karins anhöriga inte fick någon information om läkarens beslut att inleda palliativ vård utan att ens genomföra en undersökning. Detta trots att sådana beslut ska kommuniceras och tas i samråd med patient och anhöriga.

Vidare framgår det att Karin som led av andningssvårigheter aldrig fick vare sig näringsdropp eller syrgas på äldreboendet. Karins dotter har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och vill ha svar på en rad frågor såsom varför hennes mor sattes på palliativ vård utan att en riktig diagnos ställts.

Katrineholms kommun har också anmält händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

LÄS ÄVEN: Här dör Anita Pettersson av corona utan vård – kippar efter luft men nekas syrgas

authorimage