Somalisk islamextremist åtalas för korankravaller i Norrköping

En tidigare brottsdömd 28-årig migrant från Somalia åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman i samband med de islamextremistiska korankravallerna i Norrköping under påskhelgen. Åklagaren vill få mannen utvisad till hemlandet på livstid.

Den svenska påskhelgen skakades av omfattande invandrarupplopp av ett slag som tidigare förknippats i huvudsak med muslimska intifador i Mellanöstern. I sex städer tog horder av uppretade muslimer till gatorna för att stena poliser och bränna polisfordon i protest mot att Partiledaren och yttrandefrihetsaktiviste Rasmus Paludan aviserat att exemplar av koranen skulle brännas.

Ett flertal rättsprocesser har inletts och några avslutats för brott begångna under korankravallerna i andra städer. För de som utspelade sig i Norrköping är 28-årige Mahomed Mustaf Hussen den första som åtalas.

Gott bevisläge enligt åklagaren

Åklagaren i målet Thomas Ramstedt, uppger att bevisläget mot Mahomed är gott då man har på videofilm hur 28-åringen bland annat stenar poliser på platsen. Mahomed har suttit häktad sedan den 20 april och ställs nu inför skranket misstänkt gör grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman.

– Jag bedömer sabotaget mot blåljusverksamhet som grovt eftersom det bland annat varit fråga om ett utdraget händelseförlopp och ett mycket omfattande våld mot poliserna på plats, säger Ramstedt i en kommentar till åtalet.

Även polisens utredare Henrik Eriksson kommenterar brottsutredningen:

– Bevisningen är främst videomaterial där vi kunnat följa den misstänkte under stora delar förloppet. Där är vår bild att han kastar stenar vid upprepade tillfällen mot både fordon och enskilda poliser. Han är aktiv långt fram i ledet och ser ut att även mana på andra att ta till våld.

Saxat från åtalet:

Mahomed Mustaf Hussen har tillsammans och i samförstånd med flera andra medgärningsmän angripit och stört polisverksamhet genom att använda våld och hot om våld mot poliser, genom att skada polisfordon som använts i verksamheten och genom att vidta annan otillbörlig åtgärd, allt enligt nedan.

Efter att Rasmus Paludan i sociala medier aviserat att han skulle komma till stadsdelen Navestad i Norrköping den 17 april 2022 för en manifestation har en större folksamling samlats i Navestad. I folksamlingen har ett mycket stort antal personer agerat i uppsåtligt och förenat våld mot polispersonal och polisiär egendom.


Våldet har bland annat bestått i omfattande stenkastning, sparkar, slag med tillhyggen mm riktat mot såväl poliser som polishundar och polisfordon. Det kastades även brandbomber, bangers och andra lösa föremål mot poliser och polisfordon. Vidare byggdes barrikader och bränder anlades för att förhindra att polis och polisfordon skulle kunna ta sig fram och utföra sin verksamhet. Flera poliser och polisfordon har skadats.


Mahomed Mustaf Hussen har för egen del bland annat kastat ett flertal stenar mot poliser och polisfordon, gjort utfall med en träpåk och har genom sitt agerande och sin närvaro på platsen utgjort en del i den samlade händelsen och uppmuntrat övriga gärningsmän i deras brottsliga gärning. Mahomed Mustaf Hussen har också gentemot övriga deltagare i händelseförloppet tagit en pådrivande och anförande roll genom bland annat rop och gester.

Tidigare dömd för brott

28-åringen är tidigare dömd för våldsamt motstånd i samband med att han skulle kontrolleras i avsaknad av giltigt färdbevis på en spårvagn i Norrköping, Påföljden stannade den gången vid böter.

Ytterligare två personer sitt häktade för korankravallerna i Norrköping. Kammaråklagare Thomas Ramstedt uppger att han även där bedömer bevisläget som så gott att åtal kan väckas.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.