Kommenterade massbön i parken – döms till 22 000 i böter
Muslimsk massbön i Ronneby. Foto: Faksimil Facebook

Den 35-årige man i Blekinge som stått åtalad för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” har nu dömts till nära 22 000 kronor i böter. Detta efter att ha kommenterat en muslimsk massbön i Ronnebys anrika och folkkära brunnspark med frågan, ”är terroristerna ute och sprider sitt gift”. Bland nämndemännen har även SD:s Lars-Olov Stenborg beslutat att mannen ska fällas för brott.

Det var den 4 september förra året som Islamiska kulturföreningen i Ronneby flyttade fram sina positioner genom att arrangera en utomhusmoské i Brunnshallarna mitt bland parkbesökare.

LÄS ÄVEN: Muslimsk massbön har intagit Brunnsparken – kvinnor förbjuds delta

Massbönen filmades och delades på Facebook vilket Samnytt kunde visa. På platsen syntes ett större antal män – inga kvinnor fick däremot delta i bönen innanför avspärrningarna.

I samband med att videomaterialet delades på Facebook skulle en 35-årig man från Ronneby fråga ”är terroristerna här och sprider sitt gift”. Det väckte rättsväsendets intresse. Enligt kammaråklagare Anna Johansson vid åklagarkammaren i Karlskrona är kommentaren brottslig.

SD-bild som bevisning

Samnytt har tidigare publicerat en bild från polisens förundersökningsprotokoll som visar att myndigheten använder skärmdumpar från 35-åringens Facebookkonto som bevisning mot honom. Det handlar bland om bilder med Sverigedemokraternas logotyp, texter som ”bevara Sverige svenskt” och Sveriges flagga.

Tingsrätten: ”Ett kännbart straff”

Den 8 juni meddelade Blekinge tingsrätt att 35-åringens kommentar till bönestunden ger uttryck för att personer av muslimsk trosuppfattning skulle uppfattas vara terrorister.

Enligt 35-åringens försvar har hans kommentar inte syftat på bönestunden i sig utan är kopplat till det som filmaren pratar om i den direktsända videon. Det ska handla om en skadegörelse som vid tidpunkten skett i Ronneby i samband med koranbränningar. Men enligt domstolen är 35-åringens förklaring en efterhandskonstruktion.

Rätten anser därför att mannen, som sedan tidigare inte förekommer i belastningsregistret, ska dömas för åsiktsbrott och tilldelas ett ”kännbart bötesstraff” på 21 600 kronor.

SD enig om ”kännbart bötesstraff”

Det framgår av domslutet att Sverigedemokraternas nämndeman Lars-Olov Stenborg är enig med de övriga om att döma mannen för åsiktsbrott. Samnytt har ringt Stenborg för att höra hur han resonerande kring domslutet. Men Stenborg hävdar att han inte minns domen och ber att få återkomma.

– Jag kommer inte ihåg. Jag satt på så många ärenden, säger Stenborg till Samnytt.

Enligt uppgifter till Samnytt har 35-åringen beslutat att inte överklaga domen med hänvisning till att denne har tappat hoppet om samhället. Samnytt har sökt personen för en intervju.

LÄS ÄVEN: Ronnebybo rasar över utomhusmoské i brunnsparken: ”Folk är så jävla fega”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.