På fredagen besköts en polis i Rinkeby i nordvästra Stockholm. På söndagen häktades en man med somalisk bakgrund misstänkt för att ha försökt mörda polisen. Samnytt kan berätta mer om den gängkriminelle mannen som så sent som förra året dömdes för flera grova brott men skonades från ett längre fängelsestraff eftersom han bara var 19 år gammal.

Det var strax efter klockan 17 på fredagen som en polis besköts av en man i ett bostadsområde vid Degerbygränd i den problemtyngda Stockholmsförorten Rinkeby. Polisen svarade med att avfyra sitt tjänstevapen. Händelsen inträffade efter att polisen iakttagit två maskerade män med ett pistolliknande föremål.

LÄS ÄVEN: Här är den misstänkte polismördarens första mordförsök

Kort efter skjutningen kunde polisen gripa två personer varav en senare släpptes på fri fot. På söndagen häktades en man på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

Tidigare dömd

Samnytt kan berätta att personen som nu har häktats misstänkt för att ha skjutit mot polisen är 20-årige Abdikarim Heybe Mahamud Abdi som är folkbokförd i Rinkeby och har invandrarbakgrund från Somalia. Abdikarim är sedan tidigare dömd för vapenbrott, narkotikabrott och olovlig körning. Enligt Expressen har mannen koppling till det nya kriminella nätverket ”Skorpionerna” i Rinkeby.

Skonades i domstolarna: ”Hänsyn till åldern”

I april 2021 greps Abdikarim misstänkt för flera vapen- och narkotikabrott. Detta efter att polisen bland annat påträffat en skarpladdad pistol i hans hem.

Abdikarim. Foto: Polisen

Den 14 juli 2021 dömdes Abdikarim i Solna tingsrätt men trots att brotten motsvarar fängelse i ett och ett halvt år ansåg tingsrätten att något längre fängelsestraff inte var aktuellt. Detta ”med hänsyn till Abdikarim Abdis ålder” som 19-åring när brotten begicks.

Rätten dömde Abdikarim till skyddstillsyn och fängelse i tre månader Enligt gällande praxis frigavs Abdikarim efter att ha avtjänat två tredjedelar av fängelsestraffet.

Målet överklagades till Svea hovrätt som delade tingsrättens bedömning och den 17 september fastställdes domen. Abdikarim har kunnat fortsätta med sitt kriminella leverne under skyddstillsynen och nu misstänks han ha försökt att mörda en polis.LÄS ÄVEN: Polismördaren Sakariye Ali Ahmed döms till åtta års fängelse