En somalisk medborgare har under åratal riktat in sig på åldringsbrott hos svenska pensionärer genom att utge sig för att kontrollera brandlarm och ventilation. Men trots ett långt belastningsregister och avsaknad av svenskt medborgarskap gång på gång skonats från att utvisas. Nu har han återigen dömts för flera grova stölder men tingsrätten vägrar även denna gång att utvisa honom.

54-årige Abdulhakim Hussein Abdi invandrade till Sverige 1993 och är folkbokförd i en ”afrikansk butik” på Rinkebytorg. Han har sedan ankomsten dömts för flera fall av grov stöld, försök till bedrägeri, misshandel, våldsamt motstånd, förgripelse mot tjänsteman, narkotikabrott och bedrägeri. Vidare har han 50 000 kronor i skuld hos Kronofogden.

LÄS ÄVEN: Bestal 90-årig kvinna på 19 000 kronor – Polisen släpper bild på efterlysta åldringsbrottslingar

När Samhällsnytt granskar polisutredningarna kring Abdulhakims brottslighet ser vi att han söker sig till områden i huvudstaden med hög andel etniska svenskar. Abdulhakim har av allt att döma kartlagt vilka bostäder han ringer på hos eftersom brottsoffren uteslutande är äldre svenskar i 80- till 90-årsåldern och oftast kvinnor.

Utger sig för att vara kontrollant

Vid besöken utger sig Abdulhakim för att vara på ”efterkontroll av ventilation och brandlarm”. Detta styrker han genom att uppvisa ett A4-papper och samtidigt låsats prata i telefon för att försvåra för åldringen att ställa frågor.


Abdulhakim har tidigare gripits med denna lapp. Foto: Polisen

Stal från 87-åring

Den 12 augusti förra året åkte Abdulhakim ut till en 87-årig man i Bromma där han påstod sig utföra kontroll och viftade med ett papper. Den äldre mannen släppte in Abdulhakim och gick även för att hämta en stege som skulle underlätta kontrollen.

Medan mannen var borta gick Abdulhakim igenom hans lägenhet. Efter en stund lämnade Abdulhakim bostaden och när den äldre mannen gick igenom sina värdesaker upptäckte han att både bankkort och kontanter var försvunna. Abdulhakim förnekade brott men i bostaden säkrade polisens tekniker olika spår från hans skor och fingrar.


Skospår efter Abdulhakim. Foto: Polisen

Stal från 88-åring

Den 8 februari i år utförde Abdulhakim med samma tillvägagångsätt en stöld hemma hos en 88-årig kvinna i Täby. Kvinnan manipulerades att tro att Abdulhakim skulle kontrollera element och el. När han tilläts komma in i bostaden vandrade han runt i alla rum och försvann sedan ut.

Efter besöket upptäckte den äldre kvinnan att smycken, två tusen kronor i kontanter och bankkort var försvunna ur handväskan. Kort efter besöket har Abdulhakim sedan försökt att ta ut pengar i en närliggande bankomat men misslyckats. Vid polisens tekniska undersökning påträffade man DNA-spår tillhörande Abdikarim på en penna. Trots det förnekar han att han varit i bostaden.


Stulna guldsmycken. Foto: Polisen

Stal från 96-åring

Den 17 augusti i år gick Abdulhakim in i ett trapphus på Södermalm och ringde på hos en 96-årig kvinna. Abdulkarim använde på sitt vanliga sätt falska förespeglingar för att få kvinnan att tro att det rörde sig om en kontroll. Men insläppt i bostaden började han i stället att gräva i byrålådor efter smycken.

Den äldre amen insåg att något inte stod rätt till och konfronterade Abdulhakim med att stjäla. Denne förnekade detta rusade ut ur lägenheten. Damen skrek då ”stoppa tjuven” något som fick en man från en flyttfirma som befann sig i trapphuset att reagera.

När Abdulhakim sprang ned för trapporna följde mannen efter och kunde gripa honom på bottenvåningen med en guldklocka, en guldnål, fyra guldringar och en guldkedja.

Fick hjälp att skriva ut falskt intyg av Stadsmissionen

I polisförhör försvarar sig Abdulhakim med att han var hungrig och därför utförde brottet. På frågan om var han införskaffade A4-pappret som uppvisades för damen sade Abdulhakim att en person hos Stadsmissionen hjälpte honom att skriva ut det falska intyget.


Smycken som Abdulhakim stal. Foto: Polisen

Tingsrätten räddar kvar Abdulhakim i Sverige

I september meddelade Solna tingsrätt att Abdulhakim döms för tre fall av grov stöld och ett försök till bedrägeri  – det misslyckade försöket att ta ut pengar med ett stulet bankkort. Men trots att han är en gedigen återfallsförbrytare med långt straffregister avslår tingsrätten åklagarens yrkande om utvisning.

Rätten motiverar sitt beslut med att att Abdulhakim har en påstått ”god kontakt” med sina två barn här i Sverige och att en utvisning av den livsstilskriminelle pappan därför kan drabba dem.

Den brottslighet som Abdulhakim Hussein Abdi nu döms för är så allvarlig att den skulle kunna utgöra skäl för utvisning. Abdulhakim Hussein Abdi har emellertid varit bosatt i Sverige sedan år 1991 och haft permanent uppehållstillstånd sedan år 1997. Dessutom har han här i landet två barn under 18 år och de har i den utredning som har lagts fram angett att de har en god kontakt med Abdulhakim Hussein Abdi och att en utvisning skulle drabba även dem.

Mot den ovan angivna bakgrunden anser tingsrätten att det inte föreligger sådana synnerliga skäl som krävs för att i Abdulhakim Hussein Abdis fall besluta om utvisning. Åklagarens yrkande i denna del ska därför ogillas.


Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Solna TR B5563-20 Dom 2020-09-11

LÄS ÄVEN: Jönköpings kommun varnar för kvinnliga åldringsbrottslingar – utger sig komma från hemtjänsten

authorimage