samtyckeslagen-93773
Inrikes

Advokatsamfundet riktar hård kritik mot samtyckeslagen

Publicerad 11/18/2022
Annons

Den nya samtyckeslagen får kritik. Detta sedan det visat sig att många män döms för våldtäkt när kvinnan dagen efter ett samlag som skett i berusat tillstånd ångrar sig och vill ha det till att hon inte gett sitt samtycke. Rådet till unga män som vill undvika att skaka galler är nu att inte ha ”one night stand”-sex när någondera eller båda har druckit alkohol.

Samtyckeslagen som infördes för två år sedan drevs fram från vänsterfeministiskt håll under förevändning att den tidigare sexualbrottslagstiftningen inte tillräckligt tydligt uttrycker att våldtäkt inte behöver innefatta inslag av våld. Genom att tvinga parterna att innan könsakten ingå ett muntligt eller skriftlig avtal om att det som är i färd att ske sker ömsesidigt frivilligt skulle den påstådda luckan i lagen täppas till.

Stor ökning av män som kastas i fängelse

Utifrån hur många fler män som kastats i fängelse för våldtäkt sedan lagen trädde i kraft har lagen varit extremt framgångsrik. Sett ur ett annat perspektiv har lagen tvärtom kraftigt undergrävt rättssäkerheten.

Advokatsamfundet slår nu larm om att många män döms för våldtäkt på väldigt svag bevisning – endast därför att de inte kan bevisa att kvinnan sagt ja till sex om hon i efterhand hävdar att hon inte gjort det. Brottmålsadvokater går nu så långt som att uppmana män att, så länge lagen ser ut som den gör, inte ha så kallad one night stand-sex med en kvinna efter intag av alkohol, exempelvis på krogen.

Om mannen ska dömas till fängelse eller inte, kokar enligt Advokatsamfundet många gånger ned till hur verbal han är. ”Verbalt svaga män” som inte är duktiga på att prata för sig i domstolen och göra sannolikt att samtycke inhämtats löper mångfalt större risk att fällas för brott.

Nya jämställdhetsministern positiv till lagen

Den nytillträdda blågula regeringens jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), med bakgrund som åklagare, håller dock inte med utan tycker att samtyckeslagen är bra. Hon menar att det tidigare fanns en ”presumtion” om att kvinnors kroppar var fritt tillgängliga för män att bara ta för sig av utan att fråga.

Påståendet rimmar dock illa med att Sverige har en av världens äldsta kvinnofridslagar som sträcker sig tillbaka till innan 1300-talet och tidvis haft dödsstraff i straffskalan. Generellt är respekt för kvinnors fysiska integritet djupt rotad i svenskens kulturella och värderingsmässiga DNA.

Få män som anmäler kvinnor

Även män kan anmäla kvinnor för att inte ha inhämtat samtycke. Enligt statistiken är det emellertid få män som efter en sexualakt med en kvinna ångrar sig på det sättet att de vill göra rättssak av det.

Samtyckeslagen fick redan på förslagsstadiet skarp kritik från bland annat Lagrådet. Den röstades ändå igenom i riksdagen av samtliga åtta partier.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
436Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons