I ett längre reportage tar Kvartal upp problematiken med ett växande missbruk av svenska uppehållstillståndskort där myndigheterna står handfallna och brottslingar kommer undan utan påföljder. I ett exempel man tar upp försökte en afghansk kvinna flyga till Barcelona från Istanbul med användning av asylaktivisten Fatima Khawaris pass och uppehållstillståndskort.

Enligt Kvartal kommer rapporter om utländska medborgare som försökt ta sig in i Europa med svenska resehandlingar på löpande från svenska ambassader och konsulat.

När det gäller falska handlingar är en variant att använda så kallade look-alike-pass där man lånar, köper eller stjäl ett riktigt pass tillhörande en medborgare i ett Schengenland. Enligt Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid polisens Nationella operativa avdelning, NOA, är svenska pass bland de mest eftertraktade passen för missbruk i hela Europa.

Sedan migrantkrisen har även svenska uppehållstillståndskort börjat missbrukas på liknande sätt i allt större omfattning.

Semester i hemlandet

Det var i januari kvinnan stoppades på flygplatsen i den turkiska staden. Med sig hade hon Fatima Khawaris afghanska pass och svenska uppehållstillståndskort.

Till Kvartal bekräftar hon vad som inträffat och påstår att då hon i december och januari var på besök i hemlandet Iran blev besluten på sin väska i vilken både UT-kortet och passet ska ha legat.

Detta ska hon ha anmält till den svenska polisen som hänvisade till iranska myndigheter. Sedan ska den påstådda stölden ha anmälts på plats och efter en dryg vecka ska hon ha fått tillbaka båda handlingarna.

Snabbt återlämnade

Den iranska polisen ska ha uppgett att handlingarna hamnat hos en människosmugglare som sålt dem vidare till kvinnan som stoppades på flygplatsen. Turkiska myndigheter ska sedan ha skickat handlingarna till iranska myndigheter. Hur turkiska myndigheter kunde veta att ett svenskt UT-kort och afghanskt pass skulle skickas till just Iran kan hon inte förklara.

– Jag vet faktiskt inte hur det funkar. Jag har ingen aning. När polisen i Iran sa till mig att de hade mina id-handlingar, så blev jag själv väldigt, väldigt förvånad, säger Khawari.

Hon har heller ingen förklaring till hur hennes handlingar kunde återlämnas till henne så snabbt.

Varken passet eller UT-kortet var spärrat när kvinnan stoppades på flygplatsen i Istanbul. Khawari använde sedan själv handlingarna för att resa tillbaka till Sverige. Av den iranska polisen ska hon inte ha fått någon dokumentation i samband med polisanmälan.

Mejlkontakt utan spår

Hon påstår även att hon haft kontakt via mejl med svenska ambassaden i Teheran för att kunna få ett nytt UT-kort och spärra det gamla. Då Kvartal ber att få en kopia på detta svarar hon efter ett dygn via sms:

”Ursäkta för sent svar. Det här är min kommentar och jag har inget mer att tillägga i ärendet: Jag blev av med mina id-handlingar och gjorde en polisanmälan. Vad som hände och hur det gick till vet jag ej.”

Mer troligt scenario

En källa inom polisen med god insyn i dessa frågor säger att turkiska myndigheter med 99,99 procents säkerhet inte skulle ha skickat tillbaka hennes handlingar till Iran utan att först genomföra en grundlig utredning, vilket skulle tagit betydligt längre än en dryg vecka.

I stället är det mer troligt att Khawari i Iran lånat ut eller sålt sina handlingar till kvinnan som använt dem för att resa till Turkiet, och då hon stoppades i Istanbul skickats tillbaka till Iran utan att handlingarna beslagtogs för att hon inte skulle bli kvar i landet. Efter att ha kommit tillbaka till Iran har hon återlämnat handlingarna till Khawari.

Källan understryker att turkiska myndigheter aldrig skulle beslagta handlingar utan att också spärra dem.

Khawari nekar till att det skulle gått till på det sättet.